HABER: Yüksel Balcı

Ödemişli 26 yaşındaki Elektronik Mühendisi Ozan Yüksel, buzağılar için ürettiği Buzağı Mama Robotu’nun ithalatı engelleyeceğini açıkladı. Kültür Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden 2 yıl önce mezun olan Ozan Yüksel, Ödemişli Süt sağım makineleri üreticisi veteriner Mehmet Çelikkaleli ile el ele vererek Mama Robotu imalatına başladı. Ödemiş Sanayi Sitesi’nde Çelikkaleli LTD ŞTI nin kurduğu süt sağım makineleri imalatı fabrikasında 2 yıldır görev yapan genç mühendis, ürettiği Buzağı Mama Robotuyla kısa zamanda ismini duyurmasını bildi.

Buzağılar Hababam Sınıfı Müziğiyle Beslenmeye Başlıyor

Buzağı Mama Robotu ile ilgili olarak genç elektronik mühendisi Ozan Yüksel şöyle konuştu:

“ Ürettiğimiz bu robotu müşterilerimize tanıtmak amacıyla, fabrikanın bir bölümünde buzağıların da bulunduğu bir alan oluşturduk. Burada        mama hazırlama ünitesi ile bir adet peron bulunmaktadır. Gelen müşterilerimiz Hababam sınıfı müziği eşliğinde buzağıların beslenmesini yakinen izliyor. “

“Otomatik olarak mamayı hazırlayan robot, bakıcıya ihtiyaç olmadan en iyi şekilde buzağıları besliyor. Sisteme girilen, buzağı besleme saatlerinden 1 saat öncesinde,  buzağı sayısına göre otomatik olarak suyu alıyor, ısıtıyor, karıştırıyor, homojen bir mama elde ediyor, bütün parametrelerin ekranda ayarlanabildiği makine, 10 ile 300 buzağı aralığındaki çiftliklere hitap ediyor. Mama saati geldiğinde Hababam Sınıfı Müziği çalıyor.”

“ Buzağılar müziği duyar duymaz, sıraya geçerek, teker teker perona giriyor. Perona giren buzağının kulağındaki çip perondaki anten tarafından okunuyor, peronda buzağının kilosu tartılıyor, mama hakkı bu kiloya göre belirleniyor. Buzağının hakkı varsa, kapak açılıyor ve mama, emziği ağzına aldığında, eşit sıcaklıkta verilmeye başlanıyor. Buzağı hakkını bitirdiğinde, pulvarize püskürtme ile buzağı kovuluyor, hakkı biten buzağı, tekrar perona geldiğinde makine kapağı açmıyor.”

“Eğer, buzağı hakkını bitirmediyse, yani beslenmesinde bir sıkıntı varsa, makine veterinerin cep telefonuna  ” . . . . no’lu buzağıyı kontrol ediniz” diye mesaj atıyor, bu mesaja istinaden veteriner, 4 saat içinde buzağıyı tedavi ettim ikonuna, dokunmatik ekranda basmaz ise, çiftlik sahibi bilgilendiriliyor.”

“Buzağının kilosundaki dengesiz değişmeyi de algılayan robot, aynı şekilde veterinere mesaj atıyor. Makine haftada bir veya ekranda periyodu ayarlanarak parazit ilaçlaması yapıyor. Bu robot, buzağının optimum bir şekilde beslenmesini ve sağlık durumunun izlenmesini sağlayarak, insan faktörünün ortaya çıkardığı hastalıkları ekarte ediyor, buzağı kayıplarına önlem alıyor. Avrupadaki benzerlerinden çok daha fazla özelliklere sahip olan sistem, Avrupa fiyatının 5 te biri civarınında olması ve makinenin Türkiye’de üretilmesi sebebiyle üreticilerimize büyük avantaj olacağını düşünüyorum. “

Buzağı Mama Robotu ile Buzağı Ölümlerine Son

Şirket sahibi Veteriner Mehmet Çelikkaleli söyle konuştu: “ Bu makine ile ilgili çalışma yaparken şunu düşündük, bu ülkede yılda 1.400 000 buzağı doğuyor, Türkiye’deki buzağı kaybının da %30 dolayında olduğunu biliyoruz, bu verileri Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nden aldık. Bu verilere göre, yılda 400.000 buzağının öldüğü bilgisini aldık. Bu buzağıların ölümlerini, 34 yıllık klinisyen veteriner hekim olarak incelediğimde, buzağılarının ölümlerinin %50 si hastalığa bağlı nedenlerle, %50 si de beslenmeye dayalı nedenlerle ölmektedir. Beslenmeye bağlı sorunlarda da, sütün ve mamanın eşit zamanlarda, eşit miktarlarda, sabit sıcaklıkta verilmediği görülmüştür.”

“ Bu tespit ettiğimiz sorunları çözmek için, nasıl bir makine yaparız diye planlama yaptık. Mekanik bölümü ve elektronik mühendisimizle beraber bir çalışma yaptık. Her gün aynı periyotlarda, aynı sıcaklıkta buzağının canlı ağırlığının %10 u kadar besleme yapalım, verilmesi gereken koruyucu hekimlik ilaçlarımızı ve gelişmeyi sağlayan ilaçları da bu mamanın içinde verelim. Hatta öyle sistemik yapalım ki haftada bir defa bit, pire, kene, sinek ilaçlamasını dahi yapalım. “

 “Buradan yola çıkarak harika bir makine ürettik. Ürettiğimiz makine için fabrikamız içinde bir ar-ge ünitesi oluşturduk. Burada aldığımız buzağıları, program sonunda teslim ettiğimizde üreticilerin memnuniyeti bizi gururlandırdı. Teşekkür eden üreticiler, tekrar buzağı besleme denemesi için gönüllü oldular. Buzağıların büyüme performansları ve sağlıklarının çok iyi seviyede oluşu, makinenin önemini ortaya koydu. Bu makine, ülkemizde hayvan ithalatının önünü kesmede büyük faktör olacağına inanıyoruz. ”



 

Editör: Haber Merkezi