HABER: YÜKSEL BALCI

TUBİTAK 4007 kapsamında 21 okulun katılımıyla gerçekleşen bilim şenliği, Kiraz Milli Eğitim Müdürlüğüyle belediyenin ortak çalışması olarak yapıldı. Şehir merkezinden ve köylerden gelen 2500 öğrenci ve dez avantajlı öğrencilerinde katıldığı etkinliklere, Türkiye’de 38 proje katıldı.  Bornova ve Kiraz ilçeleri de bu projelerden dereceye girenler arasında yer aldılar. 

Projeyi iki öğretmen yürüttü

TUBİTAK ‘ın açtığı “Tüketmek değil, üretmek istiyoruz” adlı projeyi Kiraz Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli bilgisayar öğretmenlerinden, Barış Tufantepe ve Gülşah Akın TUBİTAK yarışmalarına katılarak başarıya imza attılar. 4 gün devam edecek olan etkinlikte, tema ya uygun çok sayıda atölye yer aldı.

Etkinlikle ilgili düzenlenen törene Kaymakam Mustafa Akgül, Belediye Başkanı Saliha Özçınar, Milli Eğitim Müdürü Osman Yazıcı, TÜBİTAK’tan Demirci Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ataç, Ege Üniversitesi Prof. Dr. Zeynep Bozkurt, TUBİTAK Bilim Toplum Programları Müdürü Mustafa Orhan, çevre milli eğitim müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldılar.

Milli Eğitim Müdürü Osman Yazıcı yaptığı konuşmada “Çocuklarımızın yaparak yaşayarak öğrenmelerinin daha verimli olduğunu bildiğiz için, özellikle projenin yürütücüsü Barış Tufantepe ve Gülşah Akın günlerce bu proje için çalıştılar. Çok gayret sarf ettiler, 60 kişilik bir öğretmen kadromuzla , diğer ilçelerden gelen 5 bin öğrencimize “Tüketmek değil, üretmek istiyoruz” projesini öğrencilerimize yaşatarak öğretmiş olacağız. Bunların içindeki hevesi ve aşkı uyandırmaya çalışacağız.”

Kaymakam Mustafa Akgül “ Dünyadaki gelişmiş ülkelerden hemen hemen hepsi tükettiklerinden çok üreten ülkeler. “Tüketmek değil, üretmek istiyoruz” adlı projede, bilimi ve teknolojiyi de tüketmek değil, üretmek istiyoruz.  Bilim ve teknolojinin üretiminde, şuan Türkiye ye öncülük eden TUBİTAK ve diğer bu konuda çalışan savunma sanayi, yeni katma değerler yaratarak, Türkiye nin 21.yüzyılda bilim ve teknoloji üreterek söz sahibi yapmasını canı gönülden temenni ediyorum. Bu yavrularımız içerisinde de gelecekte teknolojiye büyük yararlar sağlayacak olanların çıkacağına inanıyor ve emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimizi kutluyorum”.

Bilim Şovu

Gökbilim teknoloji bilim merkezinden Dr. Muzaffer Çamurdan ve Deniz Birol Gökçe’nin çeşitli kimyasallar kullanarak yaptıkları deneyler bol bol alkışlandı. Daha sonra, atölyeler gezilerek, öğrencilerin yaptığı projeler taktir topladı.

Hüseyin Sarı Ortaokulundan Gökhan Emre Şahin ve Erdem Okan ‘ın robotu oluşturan mekanik parçalarla meydana getirdikleri yılan robotu bir hayli ilgi topladı. Robotun karşısına geçip el sallandığında eli ısırması çocukların alkışlarına neden oldu. Bu arada, Ödemiş Belediyesi Bilim Merkezinin açtığı atölyede, bulunan harmandalı oynayan robot ilgi görürken, hücre ve DNA modeli üzerinde işlemler anlatıldı. Statik elektrik üretimi ile kız öğrenciler, saçlarının havaya kaldırılışını büyük bir zevkle izlediler.


 

Editör: Haber Merkezi