Romatizmal hastalıklar hareket sistemini, yani eklemlerinizi ve kaslarınızı etkiler. Bazıları, osteoartrit gibi, aşınma ve yıpranmanın bir sonucudur. Diğerleri, romatoid artrit gibi bağışıklık sistemi (otoimmün) problemleridir. Tedavi planınız büyük ihtimalle ilaçlar, fizik tedavi, sağlıklı bir diyet, stres yönetimi ve dinlenme olacaktır.
Romatizma; dirsek, eklemler ve yumuşak dokuda da şiddetli ağrılara neden olur. Yumuşak dokularda oluşan romatizmal hastalıkları genellikle iltihap kaynaklıdır. Bel ve diz bölgelerinde şiddetli ağrılara neden olabilir.
Romatizmal hastalıkların belirtileri nelerdir?
1) Genellikle bir veya daha fazla eklemin (omurga dahil) yakınında hissedilen ağrı ya da rahatsızlık
2) Etkilenen bölgede hareket ile birlikte gelen ağrı
3) Etkilenen bölgeye dokununca hissedilen ağrı
4) Etkilenen kısımların özellikle hareketsiz kalındığında sertleşmesi
5) Hafif egzersiz sonrası belirtilerde düzelme, ancak şiddetli egzersiz sonrasında kötüleşme
6) İklimsel faktörlere tepki olarak belirtilerde kötüleşme, özellikle düşen barometrik basınç ve yükselen nem
7) Etkilenen bölgeye / bölgelere sıcak uygulanınca iyileşmesi
Tüm romatizmal ağrı sendromlarında yedi özelliğin hepsi birden görülmese de çoğunda en azından ilk dört belirti bulunur.
Romatizma, birçok hastalık ile birlikte görülebilir. Bu hastalıklar:
Osteoartrit (OA): Osteoartrit, kemiklerin ucundaki yumuşak materyal olan kıkırdağa zarar verir. Aşınırsa eklemler zarar görür ve hareket etmesi zorlaşır. Genellikle dizleri, kalçaları, bel desteği, boynu, parmakları ve ayakları etkiler.
Romatoid Artrit: Lupus (SLE veya sistemik lupus eritematosus da denir) otoimün hastalığıdır. Vücudunuzdaki birçok organı etkileyebilir. Belirtileri olarak eklem ağrısı, yorgunluk, eklem sertliği, cilt döküntüleri, güneş duyarlılığı, saç kaybı gösterilebilir
Ankilozan Spondilit: Ankilozan spondilit genellikle bel ağrısı ile başlar. Çoğunlukla omurganın kalçaya bağlandığı eklemleri içerir. Ankilozan spondilit, özellikle 30 yaşına kadar olan genç insanlarda daha sık görülür. Belirtileri; Sırtta ve kalçada kademeli ağrı, artan ve omurgaya kadar yükselebilen bel ağrısı, omuz ve boyunda hissedilen ağrı, sırtta özellikle istirahatle azalan ağrı ve sertlik, etkinlilkle azalan omuz ve sırt ağrısı, sırtın ortası ile üstünde ve boyunda ağrı, hastalık ilerledikçe omurga daha da sertleşir ve günlük aktiviteleri yerine getirmek de zorlanılır.
Fizik tedavi ile romatizmal hastalıkların tedavisi nasıl yapılır?
Romatizmal hastalıkların tedavisinde fizik tedavi yöntemleri oldukça etkili bir tedavi imkanı sunmaktadır. Tedavide kullanılan teknikler arasında manuel terapi, sıcak uygulaması, akıllı egzersiz cihazları ile kişinin hastalığına uygun egzersiz uygulamaları, tıbbi hacamat ve özel masajlar uygulanır. Fizik tedavi ve rehabilitasyonun tedavide en yüksek başarının sağlandığı hastalıklar arasında romatizmal hastalıklar da yer alır.
Ağrılarınızdan kurtulmak için siz de bir Fizyoterapiste danışın
Fizyoterapist Cihad Sazcı
İletişim: 05358809161 [email protected]