Sevgili anneler ve babalar bu hafta ki yazımızda son dönemde yazılı ve görsel basında sıkça gözlenen aşı karşıtlığı ile ilgili olarak sizlerle dertleşmek, bilimsel gerçekleri paylaşmak ve aşılamanın ne kadar önemli olduğunu sizlere vurgulama ihtiyacı hissettim. Dünyada insanlığın varoluşu boyunca kızamık, veba, çiçek hastalığı, verem gibi aşı ile korunabilinen hastalıklardan milyonlarca ölümlerin olduğu bir gerçektir. Yakın tarihimize kadar bulaşıcı hastalıklardan korunmada ve bu hastalıkların önlenmesinde antibiyotikler ve aşılar bir çığır açmıştır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin gelişmesi ile besin hijyenin önemi vurgulanmış, temiz su kaynakları temin edilmiş ve aşıların uygulanması ile birçok bulaşıcı hastalık engellenmiştir. Bunun sonucunda hastalığa bağlı kalıcı problemler ve ölümlerin önüne geçilmiştir. Günümüzde bunca gelişmeye rağmen bulaşıcı hastalıklar insanoğlunu tehdit etmektedir. Bunların nedenleri arasında globalleşen dünyada artan seyahatler, mal ve hizmet dolaşımının artması, çevre ve iklim koşullarının değişimi ile mikroorganizmaların değişen koşullara uyum sağlaması sayılabilir.
Aşılar sayesinde günümüzde çiçek hastalığı, çocuk felci hastalığı ortadan kalkmış olup çok ciddi menenjit yapan bazı mikroorganizmaların hastalık yapma sayısında da ciddi oranda azalmalar gözlenmiştir. Bu kadar olumlu etkisine rağmen aşılar gereken değeri halen görememektedir. Bunun nedenleri arasında aşıların ekonomik boyutu, ailelerin basında çıkan aşı yan etkileri adı altındaki haberlere itibar etmeleri ve sağlık çalışanlarının yaklaşımı yer almaktadır. Aşılama ile topluma ciddi yarar sağlanmaktadır. En önemli etki hastalıklara bağlı ölüm ve hastalığın önlenmesi olsa gerek. Çarpıcı bir nokta olsa gerek bu, şöyle ki; Dünya Sağlık Örgütü çiçek hastalığı ile ilgili olarak 300 milyon dolarlık yatırım yapmış olup bu hastalığa bağlı 40 milyon ölüm önlenmiş ve 350 milyon yeni hastalık engellenmiştir. Toplumdaki sosyal etkileri aşıların bir diğer olumlu etkisidir. Onsekizinci yüzyılda Avrupa’da aşılamanın başlaması ile ölümler azalmış ve nüfus sayısı belirgin oranda artmıştır. Bireylerin yaşam kaliteleri de artmıştır. Bunun en iyi örneklerinden biri grip aşısıdır. Çocuklarda grip aşılamasının yapılması ile orta kulak iltihabının oluşması %30 oranında engellenmiştir. Kızamık aşılaması ile bu hastalığın seyrinde görülen zatürre, ishal, gelişme gerilikleri önlenmiştir. Hepatit B aşılaması ile karaciğer kanserinin sayısı ciddi oranda azalmıştır. Rahim ağzı kanseri aşıları ile bu kanserlerde koruyuculuk çok yüksek oranlardadır. Seyahat güvenliği için de aşılar gereklidir. Bazı enfeksiyon hastalıkları için riskli bölgelere seyahat edenler aşılanarak hem kendilerini korumakta hem de bu etkenleri kendi ülkelerine taşımamaktadırlar. En çarpıcı örnek hacı adaylarımıza yapılan ölümcül bir menenjit nedeni olan meningokok hastalığı aşılaması gibi. Bu aşılama ile menenjit hastalığı önlenebilir ve bu hastalığa bağlı gelişen sağırlık, zeka özürlülüğü, görme kaybı ve havale geçirme gibi durumlarla karşılaşılmamış olur. Aynı zamanda aşılama ile hastalıkların önlenmesi ve hastalığın seyri sırasında gelişen problemleri de engellemek mümkündür. Bu da ülkelerin ekonomisine binen ciddi yükü önlemektedir.
Sevgili anneler, babalar sağlığı geliştirecek uygulamalar ve aşılama programları sayesinde sağlıklı bir nesil yetişmesi temel hedefimizdir. Her türlü aşılama ile ilgili olarak alanında uzman olan hekiminizden bilgi alınız. Aşılama alanında uzman olmayan kişilerin açıklamalarına itibar etmeyiniz. Unutmayınız ki her çocuk özeldir, özen ister. Sağlıklı olmaları da onların yasal bir hakkıdır. Sevgilerimle.