Çocukluk döneminde üst solunum yolu enfeksiyonları içinde yer alan soğuk algınlığı ve grip viral hastalıklar arasında yer almaktadır. Yani antibiyotik kullanımına gerek olmayan hastalıklardır. Soğuk algınlığı ve grip damlacık yolu dediğimiz hasta bireyin öksürük, tıksırık, hapşırma gibi durumlarında virüslerin havaya saçılması ve burada uçuşan toz parçacıklarına tutunarak sağlıklı bireylere bulaşması ile yayılmaktadır. Burada ağız ve burun önüne maske, peçete gibi bir engel konulması, ellerin yıkanması çok önemlidir. Özellikle bakım evleri, kreşler, okullar gibi toplu yaşam alanları hastalıkların yayılımı için önemli yerlerdir. Kreş ve okul çağı çocuklarımıza el yıkamanın önemi anlatılmalıdır. Doğru ve dengeli beslenme, güne kaliteli bir kahvaltı öğünü ile başlamak çok önemlidir.  Vücudumuzun dirençli olması bu tarz hastalıklarla savaşmada çok önemlidir.  Viral enfeksiyonlar mevsim geçişlerini çok sevmekte ve bu dönemlerde salgın yapmaktadırlar. Özellikle günümüzde küresel ısınma ile dalgalı seyir gösteren mevsimler ve hava sıcaklıkları viral hastalıkların oluşum sıklığını maalesef arttırmıştır. Bulaş çok sık olduğu için tüm toplum açısından önemli bir sorun olmaktadır. Hem okul devamlılığının sekteye uğraması hem de erişkinlerde gün sayısı bakımından iş kaybının fazla olmasına neden olmaktadır. Tedavi ve hasta bakımı anlamında da ülke ekonomisine ciddi bir yük getirmektedir. Bu nedenle viral hastalıklar ve gripten korunmak için bazı yöntemler vardır. Bunların başında kişisel hijyen ve el yıkama gelmektedir. Diğer bir yöntem sağlıklı ve dengeli beslenmektir. Özellikle portakal, mandalina, limon gibi narenciye grubu gıdalar içerdikleri C vitamini oranı ile, yoğurt ve kefir güçlü bir probiyotik ve prebiyotik olması, sarımsak ve adaçayı mikroplarla savaşan doğal askerler olması, balık yoğun omega içeriği ile, ceviz, badem ve fındıkta yoğun E vitamini, çinko, omega içerikleri, nar kırmızı rengi ile doğal ve güçlü antioksidan olması ve mikropları öldürmesi nedeniyle, suyun da grip ile savaşmada çok güçlü bir silah olması nedeniyle bolca tüketilmelidir.       

Diğer bir yöntem de aşılamadır. Grip aşısı kreş dönemi ve okul çağı çocuklara, şeker hastalığı, astım, alerjik hastalık, bağışıklık yetmezliği, kalp hastalığı, böbrek hastalığı gibi uzun süreli hastalığı olanlara, yaşlılara mutlaka uygulanmalıdır.  Aşı altıncı aylıktan itibaren yapılabilmektedir. Uygulama şekli ve uygulama dozu çocukluk döneminde yaşa bağlı olarak değişmektedir. Bunun için çocuk doktorunuzdan mutlaka bilgi alınız. Grip aşısı grip virüsünün genetik yapısını her yıl değiştirmesinden dolayı çocuklarımıza her yıl Ekim ayının ilk haftasından itibaren sonbahar ve kış sezonu boyunca uygulanabilmektedir. Burada özellikle tekrar belirtmek isterim ki, sadece Ekim ayı içerisinde uygulanmamaktadır. Hastalık sezonunun çok olduğu sonbahar ve kış mevsimi boyunca grip aşısı yapılabilir. Aşının ciddi bir yan etkisi yoktur. Hafif bir ateş hali ya da kırgınlık yapabilir. Aşının uygulandığı yerde geçici bir kızarıklık oluşabilir. Grip aşıları hakkında bilinen bazı yanlışlara da değinmek istiyorum. Halk arasında “grip aşısı oldum sonra grip oldum” şeklindeki inanış doğru değildir. Çünkü ülkemizde yapılan aşılar canlı aşılar değildir. Her yıl aşı yaptırmak gereklidir ve yapılacak aşının içeriğine Dünya Sağlık Örgütü karar vermektedir. Aşılar hazırlanırken bilimsel veriler kullanılmakta, komisyon kararları bilim adamları tarafından alınmaktadır. Her yıl aşı olmanın da bir sakıncası yoktur. Grip aşısı yaptırmakla hem kendimizi hem de çevremizdeki kişileri özellikle de çocuklarımızı ve yaşlılarımızı korumuş oluruz. Biz kliniğimizde çocuklarımızın aşılanması konusunda aşırı hassasiyet göstermekteyiz.

 Özellikle yeni doğum yapmış annelerimize evde kreş ve okul dönemi olan ağabey ve abla varsa, baba öğretmen gibi kalabalık ortamlarda çalışan bir mesleğe sahipse aşılanma konusunda uyarmaktayız. Bebeğin yaşı ne kadar küçük olursa enfeksiyon hastalıkları o kadar ağır geçirilmektedir. Girmekte olduğumuz sonbahar dönemi ve sonrasında kış dönemi damlacık yolu ile bulaşan viral hastalıkların yoğun olduğu dönemlerdir.  Bu nedenle korunma ve aşılama konusunda çocuk hekiminizden mutlaka bilgi alınız. Sağlıklı günler dilerim.