Tüm yetiştiricilerimizin bildiği gibi; 2017 yılı itibari ile hayvancılıkla ilgili devlet destekleri süt desteği ve buzağı desteği olarak iki kaleme indirilmişti. 2016 yılı itibariyle 500TL. olan buzağı desteklemelerinin önümüzdeki yıl 750TL. olacağı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı sn. Faruk ÇELİK tarafından açıklandı. Lakin konuyla ilgili tam olarak bilgilendirilmeyen yetiştiricilerimiz bu konuda oldukça büyük hak kayıplarına uğradı.

6 Şubat 2017 tarihli resmi gazetede yayınlanan resmi yazı ile bir değişiklik daha yapıldı. Değerli yetiştiricilerimizin en azından bundan sonra hak kaybı yaşamamak adına aşağıdaki maddelere özen göstermesini tavsiye ederim.

  • Düveler 14 aylık (420 gün) yaştan önce tohumlanamaz.
  • İşletmede doğan buzağılar 4 aylık (120 gün) olana kadar işletmede bulunmalıdır. !!!Ölürse veya satarsanız destek yok (50 baş üzeri sağmalı olanlar ilçe tarım müdürlüklerinin bilgisi dahilinde satabilir ama J bir müracaat edin).
  • Buzağıların zorunlu aşılarının tam olması gerekiyor. Bugün için bu aşılar; Brusella, Şap ve LSD (sığır çiçeği).
  • Değişiklik yapılan maddemiz bu. 5 yaşına kadar olan sığırlar kendi ırkından sperma ile tohumlanır. 5 yaşından büyük hayvanlarda ırk uyumu aranmaz.
  • Soy kütüğü veya ön soy kütüğüne kayıtlı olması gereklidir.
    Küçük Menderes havzası olarak neredeyse tek dayanağı hayvancılık olan hayvan yetiştiricileri; şehirde yaşayan tüm esnaf desteklemelerin ne zaman yatacağını hayvancılıkla uğraşanlardan iyi takip ediyor aman esnaf kardeşlerimizi mağdur etmeyelim. Primlerimizi tam alalım esnafı sevindirelim belki bize de biraz kalır. Sütünüz, buzağınız bol olsun.