Ebeveyn Davranışları yazı dizisine önümüzdeki hafta kaldığım yerden devam edeceğim. Bu haftalık affınıza sığınıyorum ve sizi Buddha’nın harika farkındalık dolu sözlerini okumaya davet ediyorum. Dilerim bazı şeyleri fark etmeniz için yolunuza ışık tutar.

“Öfkeden vazgeç. Gururdan vazgeç. Bağlı kaldığın hiçbir şey kalmayınca, üzüntünün ötesine gidersin. Öfke dikkatsizce kullanılan bir araba gibidir. Öfkesine sahip olmayı bilen ise üstadıdır arabanın. Diğerleri zar zor iplerini tutabilirken nezaket ile öfkeyi yen. Cömertlik ile aç gözlülüğü yen. Gerçek ile yalanı yen. Gerçeği konuş. Verebileceğinde her zaman cömert ol. Asla öfkeli olma. Bu adımlar seni üstün zihine götürecektir. Bilge olan kimseyi incitmez. Bilge olanlar, bedenlerinin üstadıdır ve sınırsız diyara, üzüntünün ötesine giderler. Mükemmelliği arayanlar, gece gündüz arzularını yenmeyi öğrenmeli. Eski bir deyiştir. "Sessiz kalırsan ayıplarlar, çok konuşursan ayıplarlar, az konuşursan ayıplarlar." Ne yaparsan yap seni yine ayıplarlar, çünkü dünya her zaman övmek ve ayıplamak için bir neden bulur. Ancak kim ayıplayabilir, tüm dünya üzerine güneş gibi açan, onurlu ve dürüst, bilge ve akıllı altın gibi parlayan bir insanı? Aydınlanmış bir insandır sözlerine, düşüncelerine ve zihnine hakim olan. İşte onlar gerçekten aydınlanmayı hak ederler.”


“Bizim olan her şey düşüncelerimiz sonucundadır. Düşüncelerimizde kurulur, düşüncelerimizde oluşur. Eğer bir kimse kötü düşünceyle konuşur ya da davranırsa onu tıpkı tekerleğin kağnı çeken bir öküzü izlemesi gibi, acı izler. “


“Bir şeye sırf kulaktan duydunuz diye körü körüne inanmayın, birkaç kuşaktan beri itibar görüyorlar diye, geleneklerin de doğru olduğuna inanmayın. Sırf hocalarınızın ya da rahiplerin otoritesine dayanıyor diye hiçbir şeye inanmayın. Ancak bizzat hissettiğiniz, denediğiniz ve doğru olarak kabul ettiğiniz, kendinizin ve başkalarının hayrına olan şeylere inanın ve tutumunuzu onlara uydurun.”


“İnsan hayatı aslında acılardan ibarettir. Bu acıların sebebi bencil ve doymak bilmez isteklerdir. İnsanın bencilliği ve istekleri sona erdirilebilir. Sonuçta bütün bu doymak bilmez arzu ve iştah ortadan kaldırıldığında, ulaşılan durum nirvana olarak adlandırılır. Bencillik ve isteklerden kaçışın yöntemi, "Sekiz Katlı Asil Yol" diye adlandırılır: Doğru görüş, doğru niyet, doğru konuşma, doğru hareket, doğru geçim kaynağı, doğru çaba, doğru düşünme ve doğru meditasyon.”

                                                                                                                    Buddha