Haber: Dilek Ayvalı
Yol yapımında çalışan işçiler alanda baca benzeri bir kısma rast gelince yetkililer bölgeye çağırıldı. Alanda Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Tire Müze Müdürü Enis Üçbaylar incelemelerde bulundu.
KURUL KARARI BEKLENİYOR
Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, “Yer altında ortaya çıkan bu alanda Tire Müze Müdürü Enis Üçbaylar ve arkeologlar incelemelerde bulundu. 12 metrekarelik alanın bir Osmanlı yapısı olduğunu ifade ediyor müze müdürümüz. Odada bulunan horasan harcından ve çöken kısımdaki tuğla örgüsünden bu anlaşıldığını ve bağlantılı alanlar olduğunu söyledi. İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na aktarıldı konu. Gelip incelemelerde bulunacaklar ve sonrasında alanda ne gibi bir çalışma yapılacağına karar verilecek” dedi.
Tire Belediye Başkanı Çiçek, “ETÜT YAPILMASI LAZIM”
Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek bulunan odanın gizli bir ibadet yeri ya da bir şapel olabileceğini ifade ederek, “Tire’nin her tarafı tarih. Bulunan yer eski kemerli bir yapı. Üçe dört metre ebatlarında. Şu anda şudur demek yanlış olur. Yani orada bir etüt yapılması lazım. İçerde sağa sola giden kanallar var. Burası eski bir Rum Mahallesi. Burası bana göre bir şapeldir” dedi.
İzmir’in Tire ilçesi Balcı Caddesi’nde Tire Belediyesi tarafından yapılan yol yapım çalışması esnasında tarihi odalar bulundu.
Munis Armağan, “İNCELENMESİ GEREKİR”
Tire Kültür Derneği Onursal Başkanı Araştırmacı Yazar A. Munis Armağan da aynı yerde 1976-77 yıllarında yine Tire Belediyesi tarafından yapılan yol yapım çalışmasında çökme gerçekleştiği ve alanın araştırma yapılmadan kapatıldığını ifade ederek, “Bu bölge Tire’nin Rum mahallesidir. Bulunan alanda 1976-77 yıllarında da yine bir yol çalışmasında odalar bulunmuştu. Hatta kendim içine girmiştim. Sokağın sonuna kadar uzayan bir koridoru da vardı. Burası hamam ya da kilise olabilir. İncelenmesi gerekir” dedi.
Editör: Haber Merkezi