“Cumhuriyete Giden Yol” adlı gösterisi için Efes Selçuk’a gelen Sunay Akın katılımcılara kendine has üslubuyla keyifli bir akşam yaşattı. Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Efes Selçuklular’ın fahri hemşehrisi Sanatçı Hayko Cepkin ve çok sayıda vatandaş geceye katıldı.

KURTULUŞU GETİREN ÇALIKUŞUDUR

Sunay Akın bayrakların hikayesinden başlayan gösterisinde, Türk tarihinin farklı devirlerinde yer alan hilali aydınlatıcı, yol gösterici ve bilginin ışığını, yolunu gösteren bir metafor olarak nitelendirdi. Konuşmasında bilimin önemi, cumhuriyetin Osmanlı’dan cumhuriyete bilim insanlarının karşılaştığı zorluklar üzerinde duran Sunay Akın kadına şiddete yönelik de çarpıcı tespitlerde bulundu. Kadın cinayetlerinin nasıl durdurulacağı sorusunu cevaplayan Sunay Akın konu ile ilgili olarak Büyük Taarruz günlerine dair çarpıcı bir anekdotu da Efes Selçuklularla paylaştı. Atatürk’ün asıl zaferinin savaş meydanlarında kazanılan zaferlerin çok ötesinde olduğunu belirten Sunay Akın; “ Bugün Zafer Haftasındayız. 30 Ağustos’u kutlayacağız. Ama Atatürk’ün asıl zaferi bu değildir. Ondan emindi. Büyük Taarruz başlamadan önce Atatürk İstanbul’dan getirttiği Çalıkuşu romanını okuyordu. Etrafındakilere “ Asıl sorun bu, bu kitaplardaki sorunu çözmeliyiz” diyordu. Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanında İstanbul’dan Anadolu’ya gelen eğitimli bir genç kızın öğretmenlik hikayesi, aydınlık mücadelesi var. Büyük Taarruz başladığında ordudaki bütün subaylarımızın çantasında Çalıkuşu kitabı vardı. Çalıkuşudur İzmir’i fetheden. Kurtuluş bize Çalıkuşu ile geldi. Bir kadınla geldi. O zaman ordumuzdaki bütün subayların çantasında yer alan Çalıkuşu; kadının Anadolu’ya getirdiği aydınlanmayı anlatıyor. Şimdi biz zafer haftasında kadın cinayetlerini konuşuyoruz” dedi.

CUMHURİYETE GİDEN YOLDA NAZIM

Cumhuriyet’e giden yolun sayfalarında Nazım Hikmet’ e de yer veren Sunay Akın işgal günlerindeki Nazım Hikmet ile şu anekdotu anlattı: “ İşgal altındaki İstanbul’da ilk örgütlenmeler var. Onlardan biri Usta Kemal, işgal güçleriyle Beyoğlu bölgesinde uğraşır. Ustura Kemal adlı dönemin bir kabadayısı,  Beyoğlu’nda işgal güçlerine karşı direnirken bir de gençlerin kurduğu örgüt, sabaha karşı Beyoğlu’nun meyhanelerinde içen ve sarhoş olan İngiliz askerlerini döverek direnişe destek verirler. Yine sabaha karşı birkaç kişiyi pataklıyorlar fakat bu sefer İngiliz devriyesi bunların peşine düşer, birkaç tanesi devriyeye yakalanırken 3-4 tanesi kaçar. Beyoğlu sokaklarında yakalanmaları an meselesi iken bir bakkal kapısını açar ve gençleri içeri alarak saklar. Bakkal, bu iş böyle olmaz, Anadolu’ya giderek Kuvayi Milliye’ye katılın, direnişe öyle destek verin der. İşte o akşam bakkalın kurtardığı 3-4 delikanlıdan biri Nazım Hikmettir. Nazım Hikmet 1 Ocak 1921’de Kuvay-i Milliye’ye katılmakla kalmamış, Kuvay-i Milliye Destanı’nı da yazmıştır. “

ÖNCE MÜZE SONRA DEVLET

Keyifle geçen sohbette katılımcıları tarihin sayfalarında keyifli ve bir o kadar da şaşırtıcı bir yolculuğa çıkaran Sunay Akın; Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Taarruza gitmeden önce imzaladığı yasa önerisiyle Etnografya Müzesi kurulması yolundaki çalışmalarını anlatarak; “ Gazi Mustafa Kemal işgal ortamında müze kurma yolunda çalışmalar yürüten bir adam. Yeryüzünde bir ülke var, tek bir ülke; bu ülkenin kendisi kurulmadan önce tarihini kayıt altına alacak olan müzesinin kurulma kararı alınsın. TBMM Etnografya Müzesi’nin kurulma kararının alınması 1922, TBMM’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan edişi 1923. Yeryüzünde kendinden önce müzesinin kurulma kararı alınan güzel ülkeye Türkiye Cumhuriyeti diyoruz. “Bu akşam size anlatmak istediğim ne varsa, bugün yaşanan ne varsa o hepsini biliyordu. Bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay olmadığı, ömrü savaş meydanlarında geçen bir adam bunları biliyordu. Bu sorunun yanıtını veremiyorum” dedi.

DAHA ÇOK FİLİZ BAŞKAN GÖRMEK İSTİYORUZ

 Şair Sunay Akın’ın gösterisinin sonunda Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel sahneye çıkarak tüm Efes Selçuklular adına Sunay Akın’a teşekkür etti. Başkan Sengel; “ İyi ki böyle aydınlarımız var. Bugün Sunay Akın ile Efes Selçuk sokaklarını dolaştık.  Biraz önce bahsettiği  bilginin  ışığını kalbime, aklıma koydu. Bana müthiş fikirler verdi. Kula kulluk etmeyiz ama bilginin önünde eğiliriz” dedi.

Gecenin sonunda yönetimin her kademesinde daha fazla kadının yer alması gerektiğini belirten Sunay Akın; “ Bildiğim bir tek şey var,  Yönetimin her yerinde daha çok kadın olmadı. Efes Selçuk kadındır. Daha çok Filiz Başkan görmek istiyoruz. Kadınlar bu ülkeyi siz yönetin. İnanın her şey bugünden çok daha güzel olur. Ayrıca her zaman söylediğim bir şey var. Keşke bütün Türkiye İzmir olsa. Çünkü İzmir bilginin ışığında yürür. Cumhuriyete sahip çıkar” dedi.

Sunay Akın gösterisinin ardından bir süre Efes Selçuklularla sohbet etti.

 

Editör: Haber Merkezi