. Şener su kesintileriyle ilgili olarak yaptığı açıklamada İzmir Büyük Şehir Belediyesi Ödemiş Yerel Hizmetler biriminin direk konun muhatabı olmadığının altını çizdi.

“BİZLERDE SU SIKINTISININ MUHATABIYIZ”

Şener ; “Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Yerel Hizmetler Birimi bu konunun direk muhatabı değildir. Çünkü büyükşehir yasası ile ilçemizde bulunan köy ve beldeler mahalle statüsü kazanarak 99 mahalleye dönüştürüldü. Bu yasa gereği birçok görev ve sorumluluk ilgili kurumlara verildi. Bunlardan bir tanesi 2560 sayılı yasa gereği sular idaresi olarak içme ve kullanma suları İZSU’ya devredildi. Yani ilçemizde bulunan su kaynakları kanal şebekenin bakım ve onarım işletim ve abonelik işlemleri İZSU tarafından yapılmaktadır. Bizlerde aynı konunun yani su sıkıntısının vatandaşlarımızla birlikte su sıkıntısına muhatap olmaktayız”

“İHALE YASASI YATIRIM SÜRELERİNİ UZATTI”

Şener sözlerine şöyle devam etti ; “Bizimde yetkililerden aldığımız ışığında gerek iklimin getirdiği su rezervlerindeki azalmalar, gerekse mevcuttaki kuyuların su debilerinin düşmesi en büyük sebeplerden sayılabilir. Buradaki sıkıntıyı tek sebebe bağlamak yanlış olabilir. Başta su işletim sistemine İZSU’ya devredilmeden önce yeterli yatırımın yani derm sondajlarının yapılmamış olması ve ihale yasasından doğan sebeplerden dolayı yatırımdaki süre uzamıştır. Ancak İZSU bu kadar olumsuzluklara rağmen sadece ilçe merkezimizde Seyrekli bölgesinde 7 sondaj açarak ve bu elde ettiği suyu artezyenlere 8 kilometrelik duktil dediğimiz şebeke hattı döşeyerek su problemini minimize etmeye çalıştı. Ayrıca daha önceden Ödemiş Belediyesi ile Ortaköy, Üzümlü, Karadoğan mahallelerimiz köy tüzel kişiliği olduğu dönemlerde pıtrak ve su çıktı mahallelerin de gelen suyu belirli dönemlerde içme suyu olarak kullanılması protokolü çerçevesinde suyun  %50 ‘sini içme suyundan takviye olarak kullanılmaktaydı. Şimdi ise bu mahallelerimizle tekrar konuşarak köylere bırakılan suyun % 50 sini almak şartıyla %75 çıkarmıştır. Ancak ilgili yasa gereği tüm suyun sevk ve idaresi İZSU ‘da olmasına rağmen bu mahallelerimizde yaşayan vatandaşlarımızı mağdur etmemek adına belirli miktardaki suyu aktarmaktadır. Ne var ki İklim şartları su debileri aşırı derecede düşürmüştür.”

“TİRE KIZILCIAVLU BÖLGESİNDE SONDAJ AÇILACAK”

İzmir Büyükşehir Ödemiş Yerel Hizmetler Koordinatörü Şener vatandaşlarla bir müjdeyi paylaşarak şöyle konuştu ; “ Son dönemde açılan 7 kuyunun ve artezyenler bölgesinde bulunan kuyuların 5 tanesi ani olarak suyunu kaybederek kuru konuma geçmiştir. Böyle ani bir çökme neticesinde İZSU idaremiz hızlı şekilde önlem almaya çalışsa da su depolarındaki su seviyesi ve basınçlarda değişmeler oluşmaktadır. İZSU idaremiz son günlerde gece saat 23.00 ile sabah saat 06.00 arası basınç düşmesini engellemek | | | | içinde su bu dönemi yönetmeye çalışmaktadır. Bu dönemi rahat atlatabilmek adına İZSU yönetimiz Tire Kızılcıavlu bölgesinde derin sondajlar açmak için ihale çalışmalarına başlamıştır. Ancak bununda bir süreç alacağı aşikârdır. Bu sene karşılaştığımız beklenmedik durumun önümüzdeki sene içerisinde alınacak bir dizi önlemlerle çözüme kavuşacağını ve mağduriyetin giderileceğini söyleyebiliriz. Ben bölge koordinatörü olarak, buradaki sıkıntının ivedilikle çözülmesi adına üst makamlara durumu arz ettim. İzmir Büyükşehir Belediyemiz ve İZSU idaremiz bu konuları çözebilecek imkâna sahiptir.” dedi.

Editör: Haber Merkezi