Haber: Dilek Ayvalı

Tire Gölet Şenlik Alanı’ndaki töre İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Ödemiş Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Mahalle Muhtarları, Siyasi Parti ilçe Başkanları ve aileleri ile çocuklar katıldı.

Programda konuşan Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, bu güzel 23 Nisan etkinliğini şehrimizde oluşturan Çocuk Belediyesini şehrimize kazandıran Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e teşekkür ediyorum. Bu güzel uygulama ile çocuklarımızın belediyemize daha çok katılmalarını ve onların görüşlerini hayata geçirme imkânı bulacağımızı düşünüyorum. Böylelikle Seferihisar’ın ardından İzmir’de 2. Çocuk belediyesini Tire’de açıyoruz hep birlikte. Çocuklarımıza çok değer veriyoruz. Onların görüşleri belediyeciliğimizin her alanında çok önemli. Onlarla birlikte mesai yapacağımızı buradan ilan ediyorum” dedi.

Daha sonra konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bugün buradaki programda Tire'deki çocuklarımızın gözlerindeki ışıltıyı görüyoruz. Şehirlerimizin her köşesini sokakları caddeleri bir şehri yapan ne varsa çocuklarımızla paylaşıyoruz. Projelerimizi planlarımızı her şeyi çocuklar için yapıyoruz. Bu düşünceden hareketle Seferihisar belediyesi görevimi yaparken bir çocuk belediyesi kurmaya karar verdim. Çünkü çocukların kendi gelecekleri oluşturulurken söz sahibi olması gerekirdi. Böylelikle ilk çocuk belediyesi Türkiye’de Seferihisar’da doğdu. Tek bir cümle ile özetlemek gerekirse, kurduğumuz çocuk belediyesi bir belediye başkanı olarak bana şu imkânı verdi, dünyayı onların gözünden görebilmek. Elbette uzmanların görüşleri çok önemli ama bir tesisi orayı kullanacak çocukların gözünden görmek önemli. Bugün Tire Belediyesi ile birlikte Tire Çocuk Belediyesini açmanın büyük bir gururunu yaşıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Tire Çocuk Belediyesi’nin Hizmet Binasının açılışı yapıldı. Açılışta kurdeleyi çocuklar kesti.

Etkinlik alanında ayrıca çocuklar için gün boyu sahne programlarının da yer aldığı programlar, çocuk oyun parkları ve çocuklara yönelik stantlar yer aldı.

ÇOCUK BELEDİYESİ NEDİR, NE YAPAR?

Çocuk Belediyesi ilk olarak 10 yıl önce, Seferihisar ilçesinde, Tunç Soyer’in çocukların yerel yönetim süreçlerine katılımının desteklenmesi ve kenti ortak akıl ile yönetme vizyonu ile kuruldu. İlçede yaşayan çocuklar her yıl sandık başına geçiyor ve aday olup seçilen çocuk ve yönetim kurulu üyeleri yıl boyunca ilçe belediyesi ile birlikte çalışmaktadır.

Çocuk belediyesinin çağrısıyla 10-14 yaş aralığındaki çocuklar en az 3 en fazla 15 kişiden oluşan bir yönetim kurulu oluşturarak adaylık başvurularını yapabiliyor.

Çocuk Belediye Başkanı olmak isteyen 7-15 yaş arası çocuklar adaylıklarını açıklamaktadır. Yetişkin gözetiminde çocuklar ile yapılan kapalı usul oylama ve açık usul sayım sonucunda en çok oyu alan Çocuk Belediye Başkanı olmakta ve yönetim kurulunu oluşturmaktadır.

Bu yönetim, görev süresi boyunca belediyenin alacağı tüm kararlarda söz sahibi olmaktadır. Ayrıca çocuklar haftada bir kez ilçe belediyeye gelerek mevkidaşlarıyla birlikte çalışmaktadır.

Belediye meclis gündemi çocuklarla paylaşmakta ve gündem hakkında görüş ve önerileri alınmaktadır. Ayrıca Belediyenin gerçekleştirmeyi planladığı projelerle ilgili bilgiler çocuklara verilmekte, çocuklar projeler konusunda fikir ve önerilerini sunmaktadır. Çocukların katkıları ile projeler son halini alarak uygulama aşamasına geçilmektedir. Çocukların kendilerine ait binada okul saatleri dışında toplantılar yapmakta ve eğitimler almaktadırlar. Çocuk Belediyesi, eğitimlerin çocukları kültür, sanat, doğa, edebiyat gibi birçok bireysel ve takım çalışması gerektiren branşta güçlendirmesini amaçlamaktadır.

Çocuk haklarının yaygınlaşması ve hakların kullanımında ve çocuklarla ilişkili tüm kurum ve yetişkinlerin çocuk hakları bakış açısına sahip olması için “Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi” baz alınmış ve bu doğrultuda hazırlanan özgün çocuk hakları modülünün tüm ilçe belediye öğretmenleri ile paylaşılması, eğitmen ve veli eğitimi planlaması amaçlanmıştır.

Kent genelinde farkındalığı için çocuk hakları temalı sempozyum, çalıştay planlamaları yapılmaktadır. Ailelere ve eğitmenlerle ulaşacak çocuk hakları ile ilgili dijital platformda uzman videoları ve çalışmaları başlatılmıştır.

Editör: Haber Merkezi