Soyer AFAD’ın bir an önce isim listesi göndermesi için ricasını iletti. ‘Bir kira bir yuva’ kampanyası kapsamında bin 100 ailenin 5 aylık kirasını garanti altına aldıklarını açıklayan Soyer milletvekillerine, “Her biri en az bir haneye sahip çıksın” çağrısında bulundu.

Seferihisar açıklarında gerçekleşen, şiddetinin AFAD’ın 6.6, Kandilli Rasathanesi’nin 6.9, yurt dışı kaynaklarının ise 7.0 olarak açıkladığı İzmir depreminin yaraları sarılmaya çalışılıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ulaşım Merkezi’nde (İZUM) basın mensuplarıyla bir araya geldi. Her gün tabloları kamuoyuyla paylaşan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer açıklamalarda bulundu.

Soyer, “Depremin üstünden 5 gün geçti. Bugün itibariyle arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları sona erdi. Kalbimiz bu 5 gün boyunca enkazdan kurtulacak tek canın umuduyla çarptı. Kurtulanlar oldu ama 114 vefatımız var. Başta İBB itfaiye ekiplerine, AFAD ekiplerine Türkiye’nin her bir yanından gelen arama kurtarma ekiplerine teşekkür ediyorum. Hepsine şükran duyuyorum” dedi.

RAKAMLARI PAYLAŞTI
“Evleri yıkılan vatandaşlarımızın yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi için olağanüstü bir çaba ve kusursuza yakın bir çalışma yürütüyoruz” diyen Soyer, “Sahada 8 bin üzerinde personelimiz hizmet veriyor. 786 bizim tarafımızdan bin 200 civarında AFAD tarafından kurulan çadırda vatandaşlarımız yaşamlarını sürdürüyor. 223 seyyar tuvalet 120 duş kabini yerleştirdik. 4 noktada psikososyal hizmet veriyoruz. Vatandaşlarımız sağlık durumları kontrol ediliyor. Yorgan, battaniye ve daha birçok destek var. Enkaz ve çadır alanlarını gezdim. Olağanüstü büyük bir hizmet var ortada. Çadırlarda yaşayan insanlarımızın tüm ihtiyaçlarını giderilerek hazırlıklar yapıldı. Neredeyse festival alanına dönmüş vaziyette... Her şey vatandaşlarımızın hizmetinde... Bütün desteği veren, Türkiye’den destek veren herkese teşekkür ediyorum. Halkın Bakkalı’ndan alınan erzak destekleri 13 milyona yaklaştı. 81 ilden değil 340 ayrı noktadan destekler alıyoruz” açıklamasında bulundu.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINI YÜZDE 95-97’Sİ TAMAMLANDI!
Soyer önceki gün başlatılan projeye dair de bilgiler verirken, “‘Bir kira bir yuva’ kampanyamıza 10 milyon 180 bin TL ulaşmış durumda. Bu ne demek? Bin 100 ailenin 5 aylık kirasını ödeyecek noktaya gelmiş durumdayız. 24 saat dolman muazzam bir talep var. Bunu hiçbirimiz düşünmemiştik. Herkese çok teşekkür ediyoruz. Ağır hasar, acil yıkım kararı ve yıkılan binalar var. 3 bin 680 bağımsız birim var. Bu 3 bin 680 hane, aile demek! Bu kadar insanımızın evi yok. Dolayısıyla bizim hedefimiz 3 bin 680 haneye dairdir. 4 mahallemizde çok büyük hasar var. Adalet, Bayraklı, Mansuroğlu ve Manavkuyu mahalleleri… Buradaki hasar tespit çalışmaları yüzde 95-97 seviyelerinde tamamlanmış vaziyette. Buradan sonra olsa olsa 4 bin rakamına ulaşır. Buradaki hedefimiz 4 bin ailedir. Biz bunun üzerine 662 haneyi de İzmir Büyükşehir Belediyesi olanaklarıyla başını sokacakları bir yuva yaratıyoruz” ifadelerini kullandı.

HİLTON, UZUNDERE AÇILDI, AFAD’DAN İSİM LİSTESİ İÇİN RİCA!
Barınma ihtiyacı için yapılan ek çalışmayı açıklayan Soyer, “Hilton’da yüzde 23 buçuk hissemiz var. Büyük hissedar Ata Holding ile görüştük. Bu 380 odanın tamamını en az 3 ay vatandaşlarımızın kullanımına açıyoruz. Yarından itibaren depremzedeler için kullanılacak. Uzundere’de 4 bloğumuz var. Her birinde 56 daire var. Bunlardan 56 daireyi hemen yarın açabilecek durumdayız. 3 ayrı blokta ufak tefek eksikler tamamlanacak. Toplamda 224 konutu da 380 üzerine ilave edebilirsiniz. Bir de Gaziemir eski semt terminal alanında 58 yaşam alanını depremzedelerimiz için kullanacağız. Bin 100 hane için 5 aylık bedeli garanti altına almış durumdayız. 662 evi yine vatandaşlarımızın emrinde kullanabilecek durumdayız. Bin 162 hanemiz için bugünden itibaren yaşam alanı sunacak durumdayız. Bakanlık ve AFAD’a rica ediyoruz. Bin 162 ismi bize verirlerse biz kaynağımızı onlarla buluşturacağız. Bununla da bitmeyecek. Biz Uzundere konutlarındaki 224 konutumuzun çamaşır makinesi, buzdolabı, ocak, fırın, karyola ve yatak ihtiyaçlarını da biz temin edeceğiz. Bin 162 hanemiz için yarından itibaren bu imkanları devreye sokacak durumdayız. Hedefimiz bugün 2 bin 900 çadırda hayatını devam ettiren vatandaşlarımızın tamamını çadırlardan kurtarıp başlarını sokacak bir evle buluşturmaktır. Zamana karşı bir yarışımız var. Yağmurlar başlamadan bunları yapmak istiyoruz. Yıkılan binalardan öncelik apartman bakıcısı olanlar olacak” dedi.

VEKİLLER SESLENDİ: HER BİRİ EN AZ BİR HANEYE SAHİP ÇIKSIN!
Soyer, “Acaba bu toplanan paralara el konacak mı kaygısı var. Biz burada parayı İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak almıyoruz. Bizim elimize para değmiyor. Ortada para yok. Dolayısıyla el konacak bir para yok. Engellenecek bir durum yok. Biz sadece gücü olan vatandaşlarımızın yüreklerine, vicdanlarına seslendik onlar da yüce gönüllülük sergilediler. Bu kaygı ortadan kalkabilir. Vereceğimiz binaların da incelemesi yapıldı. Depreme karşı bir sıkıntı yok. Uzundere’dekiler etkilenmemiş durumda. Güven içinde binalara taşınabilirler. Bu kampanyayı büyütmekten başka çaremiz yok. 4 bin hanenin karşılığını bulmak mecburiyetineyiz. Tüm milletvekillerimize seslenmek istiyorum. Her biri en az bir haneye sahip çıksınlar. Türkiye dışında sesimizin gittiği neresi varsa hepsinden rica ediyorum; bu kış yaklaşırken vatandaşlarımızı çadırda bırakmamalıyız. Bir an önce en azından bu 4 bin haneyi kurtarmak mecburiyetindeyiz” diye konuştu.

MECLİSTEN OY BİRLİĞİYLE GEÇİRECEĞİZ
“Uzundere ve Gaziemir’deki konutlarla ilgili şunu söylemeliyim” sözleriyle devam eden Soyer, “En az 1 yıl hiçbir kira bedeli almaksızın konutları kullanmalarına rıza göstereceğiz. Bunu da meclisimize getireceğiz. Orada da inanıyorum ki oy birliğiyle bu kararı alacağız. Çevre Şehircilik Bakanlığı başkanlığında yürüttüğümüz bu çalışmalarda Türkiye’de herkes işin ucundan tutmaya çalışıyor. Biz de belediye olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Desteklerin vatandaşlarımız için devam etmesi lazım. Bakanlığımız açıkladı; 2 bin konut yıkılan binaların olduğu bölgeye, 3 bin konut da rezerv alan tespiti yapılan yeni şehir hastanesi yanında yapılacak. Devletimiz 5 bin konut için harekete geçti. Bunlar hayata geçti. Biz bunlar gerçekleşene kadar şu anki ihtiyaçları karşılamak ve sorunu çözmek için girişimlerde bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.  

KAMPANYADAN RAKAMLAR
Ev ihtiyacı: 621

380 oda: Hilton teli

224 ev: Uzundere

58 ev: Gaziemir

Paylaşılan ev: 60

Kira desteği veren kişi: 900

Toplam destek: 10 milyon 180 bin 770 TL

Editör: Haber Merkezi