Selçuk Belediyesi Ekim ayı meclisi ikinci birleşimi Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı’nın başkanlığında toplandı. Birinci oturumda komisyona gönderilen gündem maddelerinin görüşüldüğü Ekim ayı ikinci birleşimde; Selçuk Belediyesi’ne ait üç işletmenin kiraya verilmek üzere ihaleye çıkarılmasına karar verildi.
AK Parti ve MHP’li meclis üyelerin oylarıyla geçti
AK Parti gurubunun Ekim ayı birinci birleşiminde meclis gündemine sunduğu “gayrimenkullerin kiraya verilmesi” ile ilgili önergede yer alan belediye işletmelerinden Ayasuluk Kafe, Havuz Restoran ve Gazi Kafe’nin kiraya verilmesi konusunda belediye encümenine yetki verilmesi ilgili komisyon tarafından oy çokluğu ile ret cevabı geldi.
Önce Komisyondan gelen ret raporunun oy çokluğuyla reddedilmesinden sonra  ilgili madde, idarenin işletmelerin ihaleye çıkarılması konusundaki teklif,  AK Parti ve MHP’li meclis üyelerin verdiği oylarla kabul edildi.  Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Bakıcı, işletmeleri kiraya vermelerinin amacı belediyelerin kendi hizmet alanlarına odaklanması ve bazı hizmetleri özel teşebbüsler tarafından daha iyi verilmesi olduğunu dile getirdi.
Tavrımız demokratik
Komisyondan gelen ret raporu mecliste oy çokluğuyla reddedilirken, idarenin bu üç işletmeyi kiraya vermek üzere ihaleye çıkarılmasına ilişkin teklife AK Parti ve MHP’li meclis üyelerin verdiği oylarla kabul edildi.  Oy çokluğuyla meclisten geçen söz konusu madde ile ilgili açıklama yapan Başkan Bakıcı, işletmeleri kiraya vermelerinin amacı belediyelerin kendi hizmet alanlarına odaklanması ve bazı hizmetleri özel teşebbüsler tarafından daha iyi verilmesi olduğunu dile getirdi.
Değerlendirme yapmak için tartışmak önemlidir
Üç işletmenin kiraya verilmesiyle ilgili maddenin meclis gündemine getirilmesinin aslında demokratik bir ders olduğunun altını çizen Başkan Bakıcı; “Üç yıla kadar encümenin bu yerleri doğrudan kiraya vermesi hakkı var. Ama bu yolu denemedim. Sebebi tartışılsın, değerlendirilsin ve ona göre hareket edelim istiyorum. Bizim bu işletmeleri kiraya vererek yapmak istediğimiz husus belediyenin kendisi yapması gereken hizmetlere daha fazla yönelmesinden başka bir şey değildir” diye konuştu.
Belediyeler kamu hizmeti üretmeli
Belediyenin asli görevleri içerisinde kafe, restoran gibi işletmeleri çalıştırmanın çok doğru  olmadığına dikkat çeken Başkan Bakıcı;  “Kamusal yararı yüksek olan mal ve hizmetlerin, kamu kurumları tarafından üretilmesi zorunluluğu vardır. Tüm mal ve hizmetleri özelleştirilerek üçüncü kişilere verme söz konusu olmayabilir. Bunu başka bir şekilde ifade etmek gerekirse; bölünemeyen, pazarlanamayan, rekabet unsuru taşımayan mal ve hizmetler asli kamu hizmeti olarak ifade edilir; kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilmesi vardır. Bunun dışında kalan hizmetlerin özel sektör tarafından verilmesinde bir sakınca yoktur. Bu restoranların işletilmesinde kamusal zorluklar vardır. Belediyeler bazı prosedürlere uymak zorundadır. Biz bunu üçüncü kişilere vererek hem belediyenin yükünü azaltmayı amaçlıyor; hem de niteliği daha üst noktalara çekmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Ben işçi babasıyım; Dünde, bugünde Onların arkasındayım
Belediye işletmelerinin kiraya verilmesi ile birlikte söz konusu işletmelerde çalışan işçilerin durumlarını da göz önünde bulunduracaklarını ifade eden Başkan Bakıcı;  “Ben işçi babasıyım. Bugüne kadar işçilerin arkasında durdum. Kamuoyuyla paylaşmayı çok sevmediğim şeyler var. Dün itibariyle şoförlerimizin, operatörlerin, bazı teknik elemanlarında maaşlarında artış sağladık. İş güçlüğü, iş riski kavramlarını dikkate alarak bu ayarlamaların doğru olduğunu dikkate alarak bu artışı yaptık ” dedi.
Hastane… Otopark… İşçi Ücretleri
İlgili gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından dilek ve temenniler kısmında Meclis üyelerinin Selçuk gündeminde yer alan bazı konularla ilgili sorularını da cevaplayan Başkan Bakıcı; hastane, otopark gibi önemli konular hakkında açıklama yaptı.
Hastane inşaatının ikinci ihaleye çıkacağını belirten Başkan Bakıcı “İnşaat ihalesi konusunda yargı,  “karar iptal edilmeli” şeklinde karar vermişti. Bu karara istinaden yüklenici firma işi bıraktı. Hastane tekrar ihaleye çıkıyor. İhale süreciyle birlikte de tekrar devam edecek” dedi.
Otopark sorunuyla ilgili olarak meclisi bilgilendiren Başkan Bakıcı; “İnşaat harçlarından kesilerek biriken paramız 1 milyon 700 binin üzerinde. Sayın Aziz Kocaoğlu ile yaptığımız son görüşmede kendisi bu konuda bir hareketliliğin başlayacağını söyledi. Bizde o konuda yardım bekliyoruz” dedi. Ödeme süresi yeni gelen Eylül ayı maaşları dışında hiçbir çalışanın ücretlerinde geçmişe yönelik borcu olmadığını hatırlatan Başkan Bakıcı; bu konularda meclis üyelerine kadar gelen bu tür dedikoduların doğruyu yansıtmadığını dile getirdi.
Ekim Ayı Meclis Gündeminden Notlar:
Gediz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin dört adet trafo yerine ilişkin uygulama imar planı değişikliği Atatürk Mahallesi koruma amaçlı imar planına uygun olmasıyla ilgili komisyon raporunun İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve İzmir 1 numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na iletilmesine ilişkin komisyon raporu oy birliğiyle kabul edildi.
10 – 12 Kasım 2016 tarihlerinde Portekiz’de yapılacak olan Kutsal Tapınak Kentleri Kongresi’ne belediye başkanı ve gruplardan bir meclis üyesi ve iki belediye çalışanının katılması ve gerekli giderlerin Selçuk Belediyesi tarafından karşılanmasıyla ilgili madde komisyondan geldiği gibi oy birliğiyle kabul edildi.
2017 Mali Yılı Gelir Tarife Cetveli ve 2017 Mali Yılı Bütçesi’nin görüşülmesi konuları ise 13 Ekim Perşembe günü saat 18.00’de düzenlenecek olan üçüncü oturumda görüşülecek. 

Editör: Haber Merkezi