Meryem Ana Heykeli önünde start alan 400 bisikletçi Efes Antik Kenti’ni takip ederek önce Menderes Ataköy’de mola verecek, daha sonra Karşıyaka’ya kadar pedal çevirecek. Bisikletçilerin turu bu akşam saat Karşıyaka Sahili’nde son bulacak. 25 Eylül Günü Karşıyaka Sahili’nden hareket edecek olan bisikletçilerin dünya mirası iki kent arasındaki 187 kilometrelik turu Bergama Kızıl Avlu’da son bulacak.

Başkanlar da pedal çevirdi

Bu yıl ilki düzenlenen “UNESCO Dünya Mirası Yolunda” Organizasyonu, 24 – 25 Eylül Tarihleri arasında Efes Antik Kenti ile Bergama Kızıl Avlu arasında gerçekleşiyor. İzmir Valiliği, İZKA, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Bergama Belediyesi ve Selçuk Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen bu dev organizasyona çok sayıda bisiklet topluluğu da destek verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, daire amirleri, meclis üyeleri ve çok sayıda bisikletçinin katıldığı organizasyonda ilk pedalları Belediye Başkanları çevirdi.

Pedallar dünya miraslarının, İzmir’in, Selçuk’un, Bergama’nın tanıtımının yanı sıra bisiklet sporunun tanıtımı, ekolojik dengenin önemi için gerçekleştirilen organizasyon Meryem Ana Heykeli önünden start aldı.

Buradan başlaması anlamlı

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan start töreninde konuşan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi, Zeynel Bakıcı, böylesine önemli bir organizasyonda yer almaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek; “Böylesine güzel bir organizasyonda bir aradayız. UNESCO’yu hak eden pek çok değeri olan İzmir’imizin böylesine güzel bir organizasyona imza atması hepimiz için çok değerli” dedi.

İzmir’in daha pek çok değeri ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alması gerektiğinin altını çizen Başkan Bakıcı; “İzmir’in Dünya Kültür Mirası Listesi içerisinde iki ilçesi var. Ben bu süreç içerisinde Faço, Agora, Kadifekale başta olmak üzere birçok yerin Dünya Kültür Mirası Listesi içerisinde en kısa zamanda yer alacağına inanıyorum” dedi.

UNESCO Dünya Mirası Yolunda Organizasyonun dünya mirasları için olduğu kadar özgürlük, doğa gibi kavramlar açısından da önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Bakıcı; “Bu organizasyonun farklılıkları ortadan kaldıracak bir süreç olacağını da hepimiz biliyoruz. Özgürlüklere pedal basma olarak ifade edeceğimiz bir organizasyonu burada gerçekleştiriyoruz. Demokrasiye, özgürlüğe doğru pedal basmanın Meryem Ana’nın eteklerinden, Bülbül Dağı’nın eteklerinden başlatılmasının ayrı bir önemi var” diyerek, organizasyonda emeği geçen tüm Belediye Başkanları ile kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Karşıyaka Sahili’nde konser

Düzenlenen bu organizasyonun İzmir’in ruhuna ve özüne yakışan bir etkinlik olacağına inandığını kaydeden Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Dileğimiz bu organizasyonun önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin tüm dünya miraslarını dolaşmasıdır. Projeyi destekleyen Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve diğer belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

UNESCO Dünya Mirası Yolunda Organizasyonun Start Töreni’nde konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ise bisiklet sporunun doğa için önemine dikkat çekerek; “Organizasyona katıldığımız için çok mutluyuz. Dünyanın daha yaşanabilir bir hal alması ve karbon salınımının azalması insanoğlunun elinde. Bugün işte o karbon salınımına karşı hep birlikte gösterdiğimiz bu çabayı da takdirle karşılıyorum” diyerek, tüm katılımcıları bu akşam Karşıyaka regrasyon alanında verilecek olan Yüksek Sadakat Konseri’ne davet etti.

Bisiklet gelişmişliğin göstergesidir

Törende konuşan ve konuşmasında bisikletin gelişmiş ve gelişmekte olan bütün ülkelerde çok önemsenen bir spor olduğuna vurgu yapan Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı; bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederek, tüm sporculara da başarılar diledi.

Selçuk ve Bergama’ya teşekkürler

Bugün iki Belediye Başkanının birlikte gerçekleştirdiği böylesine önemli bir organizasyona İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; “İki tane önemli UNESCO Dünya Mirası Kentimiz arasında bir bisiklet güzergahı belirlenmesiyle farkındalık yaratmak, iki tane önemli turizm merkezimizi bir araya getirmek adına bugün buradayız. Ben bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Selçuk Belediye Başkanımız’ın saydığı değerlerin bir an önce katılmasını ve bu etkinliğin en iyi şekilde geçmesini diliyorum. Ayrıca bu etkinliğin ülkemizin birlik ve beraberliği ile insanlığa, barışa katkıda bulunmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından 400 bisikletçinin katıldığı UNESCO Dünya Mirası Yolunda Organizasyonun Startı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın ilk pedalı çevirmeleri ile başladı. Belediye Başkanları Efes Üst Kapı girişinde tüm bisikletçileri selamlayarak Selçuk’tan uğurladılar.

Editör: Haber Merkezi