HABER: GAMZE ONAN

19 Ekim 2015 Pazartesi ihaleye çıkılacak

Badem,  “O zaman görevinizi yapın”

Güldürür, “Bunlar basına düşmeden çözülebilir.”

Dönmez, “Siz böyle şov yaparak konuyu basına taşıdığınız için alınmayacak bu çöpler buradan. Alınacak ama siz yaptığınız için değil.”

Geçtiğimiz günlerde basına yansıyan ve Ödemiş halkının sağlığı konusunda büyük tehdit içerdiği belirtilen Ödemiş Çöp Transfer Tesisi konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin görevi olmasına rağmen halen çöplerin transfer tesisinde durması sorun olmaya devam ettiği Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem tarafından açıklandı.

Ödemiş Belediyesi Ak Parti, CHP ve MHP Meclis Üyeleri bugün Çöp Transfer Tesisinde toplandı. Belediye Başkanı Mahmut Badem meclis üyelerine her tarafından dumanlar çöp transfer tesisini gösterdikten sonra, “Her ilçeye nasıl eşit hizmet verildiğini gördünüz.” dedi.

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, CHP Ödemiş İlçe Başkanı ve Meclis Üyesi Nazan Dönmez, CHP Meclis Üyesi Mustafa Güldürür, CHP Meclis Üyesi Özkan Akgün arasında hararetli bir görüşme geçti.

Mart 2015’te talimat verilmesine rağmen, sadece Ağustos ayında 15-20 gün çalışıp ardından, hiçbir çalışma yapılmadığı ve bu konunun biran önce çözüme kavuşturulması gerektiği belirtildi.

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, “ Burada iki kamyon bir kepçe olmak üzere devamlı çalışılıyordu. Sorunu çözemediğimiz için kamyon sayısı bugünlerde üçe çıktı. Üç kamyon demek, Ödemişlilerin gerçek işinde kullanmamız gereken üç kamyonun burada kullanılması demektir. Buraya sizlerin gelip görmesini istedim, gerçekten görmeniz gerekiyor bu manzarayı, bilmeniz gerekiyor. Buradaki durum, anlatarak ya da fotoğraflarla, şekillere bakarak olacak bir iş değil. Yani görmeden anlamak mümkün değil. Hafta başında burada kurban atıkları halen duruyordu. Durum bu. Görün ve kararı kendiniz verin. Eşit hizmetin, her ilçeye nasıl eşit olarak dağıtıldığını görün. Görev sizin göreviniz değil, görev bizim görevimiz değil. Görev doğrudan doğruya Büyükşehir Belediyesi’nin görevidir.”

“Transfer görevi Büyükşehir’in”

Ödemiş CHP Meclis Üyeleri ile Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem arasında geçen Çöp Transfer Tesisi konusundaki konuşmada, Badem, “Burası Büyükşehir standartlarında bir transfer alanı değil. Gelip özel bir transfer alanı yapabilir ama transfer görevi Büyükşehir Belediyesi’nin görevi.”

CHP Meclis üyesi Mustafa Güldürür, “Bizim edindiğimiz bilgiye göre, yılbaşına kadar bir ihale süreci var, birde ondan sonra üç yıllık var. Belediyenin bundan haberi var mı?” sorusuna cevap veren Mahmut Badem, “Ben 5 kere yazı yazdım, yazının dışında laf kısmı boş. Mart 2015 meclisinde söz aldım. Katı Atık Daire Başkanına talimat verildi. Meclis tutanaklarında ve sesli kayıtlarda bunlar mevcut. Gelindi buraya bakıldı ve gidildi. Bende Ağustos ayında kişiye özel bir yazı yazdım. Onun üzerine 15-20 gün gibi bir süre burada çalışma yapıldı.”

Ağustos ayında çöp transfer alanında temizleme çalışmalarının yapıldığını ekleyen CHP Meclis Üyesi Mustafa Güldürür, “Ağustos ayında burası temizlenmiş ve Ödemiş Belediyesi’ne burası transfer istasyonu değil BİOSUN firması ile ek bir protokol yapın çöpleri Kiraz’a dökün denmiş.”

Mahmut Badem taşıma görevinin Ödemiş Belediyesi’ne ait olmadığını vurguladı.

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem’in politika yaptığını iddia eden Güldürür, “Bu konuda politika yapmaya da gerek yok. Biz Büyükşehiriz ve bu yaptığınız politika.” demesinin ardından Badem de “O zaman görevinizi yapın” dedi.

Güldürür sözlerine şöyle devam etti, “Büyükşehir Belediyesi’nin yılbaşına kadar kısa dönem bir ihalesinin ondan sonraki 3 sene için de ayrı bir ihale hazırlığı içerisinde olduğunu biliyoruz. Pazartesi günü de ihaleye çıkılacak.”

Bedem ise, “Çöplerin transferi için talimat verilse, doğrudan teminle buraya bir kamyon kiralanır. Ek ihale yapılması talebine de, “Onu ben yapmayacağım.” diyerek bu konunun ilgililere sorulmasını istedi.

Güldürür, “Pazartesi günü bir ihale aşaması söz konusu yılbaşına kadar olan transfer için bir ihale yapılacak ardından da üç yıllık yapılacak.”

Mahmut Badem’in içinize siniyor mu bu söyledikleriniz sorusunun üstüne Güldürür içlerine sindiğini söyledi.

CHP Meclis Üyesi Özkan Akgün’ün, transfer konusunda ilk olarak Mart ayında söz aldığını ifade etmesi üzerine Mahmut Badem, “Hayır Mart ayında söz almadım. Ben ilkyazımı 2014 Haziran ayında yazdım ve 2015 Ağustos ayına kadar da 5 yazı, bir meclis konuşması, 20 nin üzerinde de daire başkanı ile telefon konuşması yapıldı. Büyükşehir Belediyesi için bu nedir ki talimatı vereceksin. Burada 2 tane kamyonumuz çalışıyor 2 kamyonu da Büyükşehir Belediyesi gönderecek.”

Akgün,“30 -50 kilometre arasında Büyükşehir Belediyesi çöp deponi transferi yapamaz. “

Zaman zaman elektriklenen konuşma sırasında Akgün, “Sizin iktidar partinizin çıkarmış olduğu Büyükşehir Yasası gereği, çöplerin taşınması ile ilgili  bir kilometre  konusu var. 30 -50 kilometre arasında Büyükşehir Belediyesi çöp deponi transferi yapamaz. Kaldı ki şöyle bir gerçek te var, buranın resmi transfer alanı olması için sizin Büyükşehir Belediyesi’ne resmi transfer konusunun bildirmeniz gerekiyor. Ancak, orada şöyle bir açmaz ile karşılaşılmış bu duruma hâkimsiniz. Tırlar bu bölgeye çıkamıyormuş.”

Mahmut Badem ise, Büyükşehir Belediyesi için 100 metre yol açmanın ne kadar zor olduğunu sorması üzerine sözlerine devam eden Akgün, “Şimdi Büyükşehir Belediyesi ihale sürecinde ve bu size söylendi. İhale süreci de bitmek üzereymiş.” demesi üzerine konuşan Mahmut Badem, “Mart ayından beri bu söyleniyor 6 ayda dünyayı alıyorsunuz, bakın en uzun ihalenin süreci 42 gündür. KİK süreçleri ve itiraz süreçleri dâhil. Şimdi siz vurdumduymaz davranırsanız alttaki bürokrat verilen talimatı dinlemezse, sonuç burada gördüğünüz gibi olur. ”

 Sözlerine devam eden Akgün, “Başkanım burası resmi transfer alanı değil bunda hemfikir miyiz? diye sordu.

Başkan Badem ise, “Yasa transfer tesisini Büyükşehir yapar diyor. İstediği yeri yapsın kamulaştırsın gelsin burayı kullansın buraya yapsın.”

Akgün,  “Büyükşehir yapar diye bir şey yok başkanım, orda bir kargaşa var.” dedi.

Transfer merkezine kadar götürmenin kendi görevi olduğunu belirten Mahmut Badem için konuşan Mustafa Güldürür, “Yapmayın başkanım bu şekilde iletişim kopar, ben böyle bir şeyi istemem. Yani bunu uzatacak tartışacak bir şey yok. Elbette bu savunulabilir bir şey mi?” sorusuna yanıt veren Mahmut Badem, “Bilmem, keşke siz yarım bitmiş yola götüreceğinize Aziz Beyi buraya getirip gösterseydiniz.” sözlerine Güldürür Aziz Beyin bu konuyu da bildiğini iletti ve devlet denen şey kurallar bütünü olduğunu, ilçe belediyesine bildiriyorlar ihlale durumunda olduğunu ekledi.

Mahmut Badem, “Laf dosyaya girmiyor bana yazı yazacak. Aylardır yazılacak, Mart ayında Nisan ayında yazılacaktı. Burada kişisel suç var, ilk olarak Mart ayına kadar görevi ihmal suçu var memurun, Mart ayından sonra da Aziz Bey kürsüde talimatı verdiği andan itibaren de görevi kötüye kullanma var.”

Konuşmaları dinleyen Ödemiş CHP İlçe Başkanı Nazan Dönmez ise, “Ağustos ayında burası boşaltıldığında buraya çöp dökülmeyecek diye söylendi mi söylenmedi mi?” diye sordu.

“Basına taşınmadan önce ne randevuya ne yazışmalara cevap verildi”

Mahmut Badem de soruya cevap vererek konu ile ilgili yazının ortalık ayağa kalktıktan sonra eline Cuma günü geldiğini belirtti ve ekledi, “BİOSUN firmasının çöpleri götürme gibi bir görevi yok. Ben bu konu basına taşınmadan öncede başkandan randevu istedim ve çok acil görüşmemiz gerektiğini belirttim.” sözlerinin üzerine daha da gerginleşen konuşmada Dönmez, “Siz böyle şov yaparak konuyu basına taşıdığınız için alınmayacak bu çöpler buradan. Alınacak ama siz yaptığınız için değil.” demesi üzerine Badem de, “Alınmasın, bakın arkadaşlar duyuyorsunuz değil mi?” dedi.


 

Editör: Haber Merkezi