Makedonya Ankara Büyükelçisi Zvanko Mucunski İzmir ziyareti kapsamında Selçuk’a gelerek; Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcıyla makamında buluştu. İki ülke arasında tarihsel süreçten bugüne gelen ilişkilerin konuşulduğu ziyarette 15 Temmuz darbe girişimi de kınandı.

Üç ay önce göreve başlayan Makedonya Ankara Büyükelçisi Zvanko Mucunski ve Eşi, Makedonya İzmir Ticari Ataşesi Alev Süleyman, Makedonya Fahri Konsolosu Tuncay Olgu ve Selçuk Efes Rumeli Göçmenleri Dayanışma Derneği Başkanı Ali Akyüz ve dernek üyeleri Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı’yı ziyaret etti.

Millet demokrasiye sahip çıkmıştır

15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimine değinen Başkan Bakıcı; 15 Temmuz gecesinin Türkiye açısından bir dönüm noktası olduğunu belirterek; bu tarihin Türkiye demokrasisi açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.  Başkan Bakıcı; “Bana göre burada bir çok kötü, bir de çok iyi bir sonuç var. Türkiye darbelerden çok çekti. Hemen hemen hepimiz biliriz ki; yaklaşık olarak 10 yılda bir Türkiye’de darbe beklentisi olur. Ama 15 Temmuz’daki bu darbe teşebbüsü büyük bir hüsrana uğramıştır. Halk,  devletine, yönetimine, hükümetine, Cumhurbaşkanına sahip çıkmıştır. Darbeyi millet püskürtmüştür. Ben çok büyük bir inanışla bundan sonra Türkiye’de darbenin önü kapanmıştır diye düşünüyorum. Bir daha ülkemizde böylesine bir darbe girişiminin söz konusu olmayacağına inanıyorum. Bu olayın kötü tarafı darbeye teşebbüs edilmesi, iyi tarafı milletin demokrasiye sahip çıkmasıdır” dedi.

Bu ruh Kuvay-i Milliye ruhudur

15 Temmuz darbe girişimi sonrası siyasi görüş ayrımı olmaksızın tüm partilerin ve vatandaşların birlik olduğunu hatırlatan Başkan Bakıcı; “Bu manada da 15 Temmuz esasında demokrasi bayramının başlangıcı olarak görülmektedir. Türk milleti her zaman demokrasinin, devletinin, hükümetinin yanında olmuştur. Bundan sonra demokrasimiz ortak paydaları kullanarak, ortak aklı kullanarak çok daha güçlenecektir. Milletimizin bu duruşu tüm ülkelere örnek teşkil edecektir. Kuvay-i Milliye Ruhu dediğimiz olay 1923’te tecelli ettiyse esasında hemen hemen aynı yaklaşımı bu noktada gördük” diyerek sözlerini tamamladı.

Ticaret hacmini arttırmak istiyoruz

İki ülke arasında tarihi, kültürel ve ekonomik ilişkilerden bahseden Büyükelçi Zvanko Mucunski konuşmasında 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimine geniş yer ayırdı. 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimden dolayı duyduğu üzüntüyü belirten Mucunski; “Biz bu olaydan sonra Türkiye’nin daha güçlü şekilde ayakta duracağına inanıyoruz. 15 Temmuz’dan sonra gelecekte demokrasiyi yıkmak isteyenlerin umutları kırıldı” dedi. Türkiye’nin Makedonya’nın sekizinci büyük ekonomik ilişkisi olan ülke olduğuna dikkat çeken Büyükelçi Zvanko Mucunski; “ İki ülke arasındaki ticari hacim 400 milyon avro biz bunu 1 milyar avroya çıkarmak istiyoruz. Biz bunun için çalışacağız” dedi. 

Makedonya’yı ilk Türkiye tanıdı

Türkiye Makedonya İlişkileri’nin diğer ülke ile olan ilişkilerden farklı olduğunu söyleyen Büyükelçi Zvanko Mucunski; “ Makedonya’nın bağımsızlığını kazandığında ilk tanıyan ülke Türkiye idi. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti NATO’ya girişimizde bizim en büyük destekçimiz olmuştu.  Türkiye sadece Avrupa’da değil; dünya içerisinde de kalkınma içerisinde olan bir ülkedir. Üç ay önce Türkiye’de göreve başladım. Göreve başladığım ilk günden beri kendimi Türkiye’de evimde hissediyorum. Geçtiğimiz yıl Makedonya’ya en fazla turistin Türkiye’den geldi. Makedonya’da Türkiye’nin tatile gidilecek en iyi yerlerden biri görülüyor” dedi.

Ziyaretin sonunda Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı Makedonya Ankara Büyükelçisi Zvanko Mucunski’ye Artemis Heykeli, zeytinyağı ve tarihi ajanda hediye etti. 

Editör: Haber Merkezi