Haber: Dilek Ayvalı

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ali Ayyıldız, yapılacak tesisin çevreye zarar vermeyeceği ile ilgili Tireli vatandaşların yanlış bilgilendirildiğini söyleyerek, “Tireliler kandırılıyor” dedi.

AK Partili Meclis Üyesi Ali Ayyıldız Yerelgüç Gazetesine yaptığı açıklamada, “Ödemiş’te geçtiğimiz ay açılışı yapılan BİOSUN Ödemiş Katı Atık İşleme Tesisi, deneme üretimine başladı. Ancak tesisin faaliyette ve çalışır olması sorunların çözüldüğü anlamına gelmiyor. 2019 yılında, ‘Tire’deki bu meraya çöp atma problemini ne zaman bitireceksiniz’ diye sorduğumuzda Ödemiş Belediye Başkanı Sayın Eriş söz alarak, bölgeye ağabeylik yaptığını ve 29 Ekim 2020 tarihinden itibaren Tire’ye çöp atılmayacağını Sayın Tunç Soyer ile beraber söz vermişlerdir. Ancak kazın ayağının öyle olmadığı anlaşılmıştır. Yeşil Tire’nin meralarına hala çöp depolamaya devam etmektedirler. Ödemiş’te yapılan tesis ile kapalı bir bina içinde çöp bertaraf edilmektedir. Ancak burada işlenerek ekonomiye kazandırılan çöpün en son yüzde 40 oranında çıkan çöpün çöpü (Cüruf) için depolama alanlarındaki tesisler yapılmamıştır. Aktarma istasyonu yok. Atık depolama alanı yok. Selçuk, Torbalı, Tire, Bayındır, Ödemiş ve Kiraz’dan toplanan çöpler, yaklaşık 1600 ton/gün civarında olacaktır. Bunun da günlük olarak 400 tonluk çöp Tiremizdeki mera alanına dökülecektir.

ÇED VERİLMEYEN ALANA ATIKLAR DÖKÜLÜYOR

Halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Fakat orada halk, çevreye zararı olmayacak, akmayacak kokmayacak denilerek yanlış bilgilendirildi. 4 tarafı kapalı bir tesis yapılarak tamamen bu tesis içinde çöp depolama ve katı atık bertaraf edilecekmiş gibi anlatıldı. Maalesef durum öyle değil. Şimdi Ödemiş’teki BİOSUN çalışmaya başladı, peki çöpleri nerede depolanıyor? Bu tesisten çıkan cüruf nereye dökülüyor? Cevaplayalım, Tire’deki vahşi depolama alanına dökülüyor. Yani henüz ÇED raporu verilmeyen alana.

MECLİS ÜYESİ BÖLGESİNDE GEZERKEN İZİN Mİ ALACAK?

Biz, bu çöplerin bir yerde depolanacağını biliyoruz. Ödemiş’te yapılan tesisin doğruluğunu da ortaya koyuyoruz her defasında. Ancak, şehrimizdeki mera alanında çöp istemiyoruz. Biz bu alanın vatandaşlarımızın burada yeniden yüzyıllardır olduğu gibi hayvanlarını otlatabileceği bir alana dönüştürülmesini istiyoruz. Tire’deki çöp depolama alanına gidip incelemede bulunmamız ile ilgili ‘İzin aldınız mı’ diye, büyükşehir meclis başkanı bizi suçlayarak izinsiz meraya gitmemizi kendisine dert etmiştir. Sayın Büyükşehir Meclis Başkanı Mustafa Özuslu, burası Tire ve Küçük Menderes bir meclis üyesi olarak sizden şehrimde gezerken izin mi alacağız?

SİZ TİRELİLERDEN İZİN ALDINIZ MI?

Burası Tire köylüsünün kullandığı mera alanı. Hayvanlarını otlattığı mera alanı. Tunç Soyer’in, ‘Mera varsa hayat vardır’ cümlesindeki mera alanı. Peki ya siz, bu konuda köylümüzden izin aldınız mı? 85 bin Tireliden izin aldınız mı? Bu konudaki her konuşmamda söylüyorum. Başkan Tunç Soyer, Bergama’da yaptığı konuşmada ‘İzmir’de meraları canla başla korumaya” devam edeceklerini söyleyerek şöyle demişti, “Hayvancılığı sürdürmek zorundayız. Buna mecburuz. Bunları yapmadığımız sürece dışarı mahkumiyetimiz, mecburiyetimiz devam edecek. Salgının etkileri çok daha ağır olarak hepimizin hayatına yansıyacak. O nedenle bugün burada yaptığımız yayla açılışının tüm köylülerimize ve tüm kentlilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Mera varsa hayat vardır”. Bergama’daki merayı koruyorsun da Tire’deki merayı çöplük olarak kullanmaya layık görüyorsun. Biz, Tirelilerin de mera alanlarının korunmasını istiyoruz.

BÖYLE ALGI OLMAZ

Basında o alanın rehabilite edildiği söylendi ancak burada ciddi sorunlar olduğu gerçek. Etrafı mera, çok yakın çevresinde zeytin ağaçları var. Başka bir tarım, başka bir hayvancılık ve başka bir İzmir diyerek yaptığınız iş bu, çöp atacak alan bulamayıp meralara çöp dökmek. İBB başkanı gelecek Tire'deki çöp dökülen bu merayı gezecek. Tire’nin çöp meselesini çözmeye çalışıyoruz diyenler, Tire’ye çöp dökmeye devam ederek sorunu çözdüğünü zannediyor. Böyle algı olmaz.”

Editör: Haber Merkezi