Kahve adetim yoktur. Yalnız, yazları Gölcük’te namaz sonraları, cami çıkışı arkadaş ve komşularıma uymak düşüyor bu sohbetler, eğer siyasete kaymazsa güzel oluyor. Hele kültür seviyesi de uygunsa..
Geçtiğimiz günlerde önemli bir konu gündemdeydi. İzmir Su’nun puvantörleri su saatlerini gezdiler. Evlere bırakılan ihbarnamelerdeki rakamların büyüklüğü gayri ihtiyari makbuzun içeriğinin incelenmesini getirdi. Söz atıksu parasında düğümlendi. Genel kanaat Gölcük’te kalınan 3 aylık zaman dışındaki döneme ait, kurumun istediği meblâğın, ödenmeyebileceği noktasında fikir birliğine varıldı. Ödemiş’e indiğimde İZSU. Merkez Binasına gittim. (Mithatpaşa Caddesi’ndeki eski Halep Pastanesi) 320 TL. olan borcumun tamamını yatırdım. Atıksu konusundaki fikrimi söyledim. Veznedeki memur arkadaş gayet açık şekilde abonenin, fazla tahsil edilen atıksu ücretinin nasıl geri alınabileceğinin yolunu gösterdi.
Ödediğimiz makbuzla, yine İzsu’nun Hastane Caddesi’nin sonundaki Bürosuna gidip, oradan abonenin elektrik sarfiyanın yapılmadığı zaman dilimini isbatlamak için Yeni İstasyon altındaki TEDAŞ. Merkezine, Hastane Caddesindeki İZSU’dan alınan dilekçe ile müracaat edilip, TEDAŞ’ın vereceği belgeyi Ödemiş Belediye’sine götüreceğiz. Bilgi bundan ibaret. Ödemiş Belediyesi aboneye ödemeyi nasıl, ne zaman, hangi şartlarda yapar bilmiyorum. Yalnız bir şey daha öğrendim. İzsu’nun tahsil ettiği toplam ücretin içindeki atıksu tutarı, İzsu tarafından İlçe Belediyelerine aktarılıyormuş. Burada kanun yapıcıya (TBMM) bir gönderme yapmak zorundayım. Büyükşehir – Bütünşehir de deniyor, yasası çıkarılırken büyük bir adeletsizlik örneği olarak ilçelerin su aboneleri, Büyükşehir Belediye’nin Su İşleri Birimine devredilmiş, dolayısıyla ilçe belediyelerinin can damarı kesilmiş oluyor. Bildiğim kadarıyla Ödemiş Belediyesi’nin yıllık Bütçe hazırlanması safhasında su   geliri, Genel Bütçe’nin % 60 lık bir kısmını teşkil ediyordu. Belediye’ye en çok lâzım olan sıcak para memur ve işçi ödemeleri, SGK. ya yatan pirimler, işlerin sürekliliği ve yürümesi için gereken küçük ödemeler, su tahsilâtından elde edilen meblâğdan karşılanıyordu. Herhalde bu hatadan dönmek için bir genelge ile yukarıda bahsettiğim prosedür yürürlüğe sokuldu. İZSU’nun, kendisine yatırılan paradan, atıksu için aboneden fazladan tahsil edilen miktarı haliyle Ödemiş Belediyesi ödeyecek.
Hadi meblâğ benim ödemem gibi yüksek rakam olduğunda abone, bu işle uğraşır. Fakat ortalama 50-60 TL. olabilecek fatura ödemelerinin atıksu ücreti geri isteme işine abonelerin pek itibar etmeyecekleri fikrindeyim. Uğraşmaya değmez deyip, boş vereceğiz, bu prosedürü uygulamayı.
Bu konuda tutarlı fikri olan saygıdeğer okurlarımdan ricam, yetkililere önerilerini bildirmeleri yönündedir.
Saygılarımla.