HABER: DİLEK AYVALI

30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Akit TV’nin kullandığı KJ’ye tepkiler sürüyor. Zafer Bayramı için Ulu Önder Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’de düzenlenen törenlerle ilgili haberinde ‘Devletin zirvesi Anırkabir’de’ biçiminde alt yazı kullanan Akit TV’ye bir tepki de Eğitim-İş Sendikası Tire Temsilciliğinden geldi.

Eğitim-İş Sendikası Tire Temsilcisi Özgür Anafartalar ve Eğitim-İş Sendikası Tire Temsilciliği Sekreteri Sinan Şahin, Tire Adliye Sarayına giderek Tire Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

ULUSUMUZUN BABASINA YÖNELTİLEN HAKARETLERE İZİN VERMEYİN

Eğitim-İş Sendikası Tire Temsilcisi Özgür Anafartalar yaptığı açıklamada, “Eğitim-İş Cumhuriyet öğretmenlerinin Cumhuriyeti savunma ve onu anlatma görevi olduğunu savunur. Bu bağlamda Atatürk’e, Cumhuriyete, devrimlerine, ailesine ve kurumlarına en ufak bir saldırı olduğunda adı sanı kim olursa olsun karşısında Eğitim-İş’i bulacaktır. Tüm dünya Atatürk'ü Türk ulusunun babası olarak kabul ediyor. Hiç bir kimse babasına, onun mezarına kötü söz söylenmesine izin vermez. Siz de ulusumuzun babasına yöneltilen hakaretlere izin vermeyin. Tüm yurttaşlarımıza sesleniyoruz, nasıl ki babanıza kötü söz söylenmesine izin vermiyorsanız şu anda adına gazete ve televizyon denilen yabancı istihbarat ajanlarının yuvalandığı alanlardan üzerimize ateş açılıyor. Bol miktarda basın özgürlüğü şarjörü kullanıyorlar. Mermi olarak hakareti sürüyorlar namlularına. Sustuğumuz zaman korktuğumuzu düşünüyorlar. Biz varız ve buradayız. Bu yapılan hakaretlere sessiz kalmayıp suç duyurusunda bulunacak her yurttaşımıza da suç duyurusu metnini seve seve vereceğimizi belirtiriz” ifadelerini kullandı.

İŞTE O SUÇ DUYURUSU METNİ

İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA

ŞİKAYET EDEN MÜŞTEKİLER:

                                                1/ Özgür Anafartalar

                                           Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası

     Tire Temsilciliği Adına Yönetim Kurulu Başkanı

  Yeni Mah. Fevzi Paşa Cad. No:11 Tire-İzmir

  

                                                2/ Sinan Şahin

     Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası

                                                    Tire Temsilciliği Sekreteri

Yeni Mah. Fevzi Paşa Cad. No:11 Tire-İzmir

ŞÜPHELİLER:

1- Yönetim Kurulu Başkanı Nuri KARAHASANOĞLU

Halkalı Merkez Mah. Dereboyu Cad. No:65/6 Küçükçekmece / İSTANBUL

2- Genel Koordinatör Serdar USLU

Halkalı Merkez Mah. Dereboyu Cad. No:65/6 Küçükçekmece / İSTANBUL

3- Haber Koordinatörü Muharrem COŞKUN

Halkalı Merkez Mah. Dereboyu Cad. No:65/6 Küçükçekmece / İSTANBUL

4- Dış Haberler Müdürü Fikret ÇAKIR

Halkalı Merkez Mah. Dereboyu Cad. No:65/6 Küçükçekmece / İSTANBUL

5- Program Müdürü Serkan GÜZEL

Halkalı Merkez Mah. Dereboyu Cad. No:65/6 Küçükçekmece / İSTANBUL

6- İletilişim Koordinatörü Okan ÇETİNDAĞ

Halkalı Merkez Mah. Dereboyu Cad. No:65/6 Küçükçekmece / İSTANBUL

7- Ankara Haber Müdürü Sami Dadağlıoğlu

Balgat Mah. Mevlana Bulvarı. Yelken Plaza. No:139/A Çankaya / ANKARA

8- AKİT TELEVİZYON VE RADYO A.Ş. bünyesinde tespit edilecek diğer sorumlular

Halkalı Merkez Mah. Dereboyu Cad. No:65/6 Küçükçekmece / İSTANBUL

SUÇ:                     5816 SAYILI ATATÜRK ALEYHİNE İŞLENEN SUÇLAR

                             HAKKINDAKİ KANUNA MUHALEFET

SUÇ TARİHİ:        30.08.2020

                                               AÇIKLAMALAR

Giriş:

1-      Akit TV, 29 Nisan 2015'te test yayınlarına başlayan, Türksat 4A, D-Smart ve Kablo TV platformları üzerinden de izlenebilen, ulusal çapta yayın yapan bir televizyon kanalıdır.

2-      Akit TV, 30.08.2020 günü Zafer Bayramımızın 98'inci yıldönümünde Anıtkabir'de yapılan töreni, “Devletin zirvesi Anırkabir'de” KJ'siyle vermiştir.

         Söz konusu yayının ekran görüntüsü alınmış ve iş bu dilekçeye eklenmiştir.

3- Söz konusu yayın diğer yayın organlarında şu şekilde yer almıştır.

https://www.yurtgazetesi.com.tr/gundem/akit-tv-den-anitkabir-e-ve-ataturk-e-skandal-saygisizlik-h160944.html

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/akit-tvde-yeni-skandal-devletin-zirvesi-anirkabirde-olarak-verdi-1762211

https://www.bursahakimiyet.com.tr/haber/akit-tv-den-skandal-hareket-411633.html

https://www.birgun.net/haber/akit-tv-den-yeni-skandal-anirkabir-yazdilar-313824

4-      Akit TV yayın hayatına başladıktan kısa süre sonra Atatürk’ ün vefatının 77. yıl dönümüne isabet eden 10 Kasım 2015 tarihinde "ZULÜM 1938'DE SON BULDU. MUSTAFA KAMAL YILLAR ÖNCE BUGÜN ÖLDÜ" altbant yazısıyla aşağıdaki metin okunmuştur.

10.11.2015 tarihli AKİT TELEVİZYONUNDA YAYINLANAN konuşma metni incelendiğinde, Atatürk’ün resmiyette kabul edildiği şekli ile cumhuriyetin kurucusu olduğu, İngilizlerin ( işgalci devletlerden biri ) ve Moğol’ların dahi yapamadığını akıllı bir planla başararak Müslüman kıyafetlerini ortadan kaldırdığını, getirdiği demokrasinin ABD’nin ırak işgalinde bile görülmediğini,  toplumumuzun 100 yıl önce demokrasiye geçmesine karşın savaş yorgunu Japonya ve Almanya’nın konumunu yakalayamadığını, Ata’nın ölümü ile ardında Japonya’ya atılan atom bombası etkisinde bir tahribat bıraktığını, zaman içinde inananlara yapılan zulümlerin Ata’nın adına ve onun kutsiyeti ile yapıldığını, Akit TV nin inananların sözcüsü olduğunu ve Akit TV nin Atatürk’ü rahmetle anmadıkları ifade edilmiştir.

Bu yayın nedeniyle aynı sevk maddesi gereğince Küçükçekmece 5. Asliye Ceza Mahkemesinde 2016 / 500 E. 2019/176 K sayılı dosyasında 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçundan yargılanan sorumlu müdür Ali Özken, her ne kadar 6112 sayılı kanunun 46. Maddesi gereğince “sorumlu müdür” sıfatıyla yargılanmakta ise de bu maddede sorumlu müdürün cezai sorumluluğuna ilişkin bir düzenleme olmadığından “sanığın beraatına” karar verilmiştir.

İş bu dilekçemizde sorumlular, https://www.akittv.com.tr/kunye adresinde sıralandıkları şekilde yazıya geçirilmiş olup soruşturma aşamasında ve sorumluluların tespitinde yukarıdaki paragrafta yer alan hususun gözetilmesini arz ve talep ederiz.

5-      Yukarıda değindiğimiz yargılamaya konu olan 10.11.2015 tarihli Akit TV yayınından 4 gün sonra, 14.11.2015 günü aynı medya grubunda yer alan (www.yeniakit.com adresinde yayın yapan internet gazetesinde) SUSMAYACAĞIZ, SUSTURAMAYACAKSINIZ! adlı bir yazı yayınlanmıştır.

Bu yazı da ŞÜPHELİ AÇIK BİR BİÇİMDE,

Cumhuriyetimizin ve devletimizin kurucusu M.K. Atatürk'ün

Kendileri için bir hiç olduğunu, O'nun Kur’an’ a ve Peygamber’imize hakaret ettiğini, Camileri ahır yaptığını, Yunanlara Batı Trakya’yı, Ege’deki adaları verip üstüne savaş tazminatını verdiğini, Osmanlı arşivlerini Bulgarlara “hurda kâğıt” olarak sattığını, Çanakkale’de 400 bin şehit verilirken, İstiklal mahkemelerinde “kıytırık” inkılaplar için yarım milyon insanı suçsuz yere astığını, Şapka kanununa karşı çıkıyor diye Rize’yi ve Trabzon’u denizden bombalattığını, Sarhoşken Yahudi olduğunu ağzından kaçırdığını, Kendisini Mesih ilan eden Yahudi kırması Sebatay Sevi’ye hayran olduğunu, Tekel bira fabrikası kurup ve fuhşu genelev olarak resmileştirdiğini Çanakkale savaşında bütün askerleri şehit düşen 57. alayda yara almadan kurtulduğunu, dedesi, ninesi, amcası, dayısı, teyzesi belli olmayan, kısaca SOYU BELİRSİZ birisi olarak nitelemiştir. 

Uzun bir soruşturma aşamasından sonra Küçükçekmece 21. Asliye Ceza Mahkemesinde 2019 / 380 E. sayılı dosyasında 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçundan yayınlardan sorumlu müdür ALİ İHSAN KARAHASANOĞLU hakkında ceza davası açılmış olup dava halen derdesttir.

6-      Ulusal çapta yayın yapan televizyon kanalı https://webtv.akittv.com.tr/akit-medya-grubu adlı url adresindeki yazısında kendisini AKİT Medya Grubu içinde saydığı dikkate alındığında, eylemin niteliğinin değerlendirilmesi için bu iki eylemin de dikkatle incelenmesi gereklidir.

7-      Söz konusu yazı, 5816 SAYILI KANUNA MUHALEFET, ATATÜRK'E BASIN YOLUYLA HAKARET cürümleri yönünden suç unsurları barındırmaktadır.

Basının görevi, geneli ilgilendiren ya da ilgilendirmesi gereken tüm olaylar hakkında, halkı objektif ve gerçekleri yansıtacak biçimde aydınlatmak, çeşitli konularda kamuoyunu düşünmeye çağıracak tarzda tartışmalar açmak, onu toplumsal ve siyasal oluşumlar üzerinde doğru ve gerçeğe uygun bilgilerle donatmak, yöneticileri eleştirmek ve uyarmak, bireyleri, içinde yaşadığı toplumun ve tüm insanlığın sorunları konusunda bilinçlendirmektir.

Denetim, eleştiri, uyarmak ve gerçekleri açıklama, basının en doğal ödevleridir. Ancak; söz konusu haberde yer alan ifadeler hakaret içerikli olup, objektif olmayan ve gerçeği yansıtmayan niteliktedirler.

Dilekçemizde belirtmiş olduğumuz Akit TV, 30.08.2020 günü Zafer Bayramı'nın 98'inci yıldönümünde Anıtkabir'de yapılan töreni verirken kullandığı, “DEVLETİN ZİRVESİ ANIRKABİR' DE” metninin hakaret içerikli olduğu açıkça görülmektedir.

Söz konusu ifadeler hakaret suçunun niteliklerini taşımaktadır. Elbette basın ve ifade özgürlüğü mevcuttur. İfade özgürlüğü; düşünmek ve düşündüklerini özgürce açıklamaktır. Ancak hakaret içerikli söylemler söz konusu olduğunda bu durum ifade özgürlüğünün çerçevesini aşacak ve Türk Ceza Kanunu'nda da bulunan bir suç haline gelecektir. (TCK md.125 ve devamı) Ayrıca yine aynı fiil 5816 sayılı yasa kapsamınca Atatürk'ün manevi hatırasına hakaret suçunun basın yoluyla işlenmesi kapsamında da yer alacaktır.

8-      Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’ nun E: 2004/4-253 K: 2004/270 sayılı kararında basın özgürlüğünün kullanımı ve sınırları ile ilgili şu ifadeler bulunmaktadır.

’ ....Bunun için temel ölçüt, kamu yararıdır. Diğer bir anlatımla yayın salt toplumun yararı gözetilerek yapılmalıdır. Toplumun çıkarı dışında hiçbir çıkar gerçeklerin yanlış olarak sunulmasına neden olmamalıdır. Haber olduğu biçimi ile verilmeli ve kişisel katkı yer almamalıdır. Gerek yazılı ve gerekse görsel basının bu işlevini yerine getirirken, özellikle yayının gerçek olmasını, yayında kamu yararı bulunmasını, toplumsal ilginin varlığını, konunun güncelliğini ve haber verilirken özle biçim arasındaki dengeyi de korumalıdır. Bu ilke ve kurallar gözetilmeden yapılan yayın hukuka aykırılığı oluşturur ve böylece kişilik hakları saldırıya uğramış olur. Aksi bir yayının ise, gerek Anayasa ve Basın Yasası ve gerekse basının genel işlevi karşısında hukuka uygun olduğu, kişilik değerlerine saldırı teşkil etmediği kabul edilmelidir.

Yine basın, objektif sınırlar içinde kalmak suretiyle yayın yapmalıdır. 0 an için o olay veya konu ile ilgili olan, görünen bilinen her şeyi araştırmak, incelemek ve olayları olduğu biçimi ile yayınlamalıdır. Bu işlevi ile gerek yazılı ve gerekse görsel basın, somut gerçeği değil, o anda belirlenen ve var olan ve orta düzeydeki kişilerce de yayının yapıldığı biçimi ile kabul edilen olguları yayınlamalıdır. 0 anda ve görünürde var olup da sonradan, gerçek olmadığı anlaşılan olayların ve olguların yayınından basın sorumlu tutulmamalıdır...’’

9-      Atatürk'e ve Devrimlere Saldırmanın Tarihsel Temelleri

Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’e yönelik gittikçe yoğunlaşan, planlı saldırılar bulunduğumuz dönemde ahlaksız ve pervasız davranışlara dönüşmüştür. Atatürk’ü anlamak, Atatürkçü düşünceyi canlı tutmanın ilk basamağı; Atatürk’ü tamamlamak ise Atatürkçü eylemi gerçekleştirmenin ilk koşuludur. Düşünce ve eylem bütünlüğü içinde ele alınıp değerlendirilmedikçe, Atatürk’ün yüklendiği özel görevin, ulusal ve evrensel tarih sahnesindeki yeri belirlenemez.

Atatürk’ü doğru anlamak, Atatürkçü akımın temeline inmeyi zorunlu kılar. Bu temel, ‘istiklali tam, bizim bugün deruhte ettiğimiz vazifenin ruhu aslisidir’ sözünde de işaret edilen ve Atatürkçülüğün üzerine bina edilen tam bağımsızlık olgusundan başka bir şey değildir. Ve yine 1924 yılında ifade ettiği “Türklerin asırlardan beri takip ettiği hareket devamlı bir istikamet muhafaza etti. Biz daima şarktan garbe yürüdük” sözünde özünü bulan Türklerin tarihsel yönelişi, muasır medeniyetler seviyesini yakalamak ve onun dahi üzerine çıkmaktır.

O’nun eseri olan ve Türk Devrimi adı verilen tarihsel olay, büyük kurtarıcının önderliğinde, ulusça başarılan bir kurtuluşlar dizisi olup Atatürk kişiliği, devrimleri ile bir bütün haline gelmiştir. Bu nedenlerledir ki, Atatürk, Cumhuriyet Türkiye’sinin bir simgesidir ve bunun içindir ki, Atatürk’e yöneltilen saldırılar dolaylı olarak Cumhuriyet Türkiye’sine ve onun temel ilkelerine yöneliktir. Türk devleti’nin kurucusunu yakışıksız kötülemelere karşı koruyan normatif düzenlemelerin, esasında himaye ettiği şey, Cumhuriyet Türkiye’sidir.

10-    Biz Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Tire Temsilciliği Yönetim Kurulu olarak hem mesleki hem de toplumsal sorumluluğumuz gereği, Atatürk’ümüze ve cumhuriyetimizin temel değerlerine yönelmiş her türlü saldırının hesabını kanun önünde sormaya, bu saldırılara karşı sorumluluk bilinci içinde, etkin bir biçimde mücadele vereceğimizi, hukuksal ve kurumsal gerekleri eksiksiz yerine getireceğimizi eylem sahiplerinin ve yüce Türk Milleti’nin dikkatine sunuyoruz.

                                   SONUÇ VE İSTEM

    Yukarıda açıklanan ve resen nazara alınacak nedenler çerçevesinde;

1-    Şüphelilerin 5816 SAYILI KANUNA MUHALEFET ve ATATÜRK'E BASIN YOLUYLA HAKARET cürümünü yoğun kast ile müteakip defalar işledikleri anlaşıldığından;

2-    Şüpheliler hakkında 5816 sayılı yasaya göre kamu davası açılmasını

3-    Anılan tevizyon kanalının yayının tedbiren durdurulmasını

Saygılarımızla arz ve talep ederiz.                                    01/09/2020        

Sinan Şahin                                                Özgür Anafartalar

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası               Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Tire Temsilciliği Sekreteri                                   Tire Temsilciliği Başkanı   

https://www.akittv.com.tr/kunye

İSTANBUL

Yönetim Kurulu Başkanı

Nuri KARAHASANOĞLU

Genel Koordinatör

Serdar USLU

Haber Koordinatörü

Muharrem COŞKUN

Dış Haberler Müdürü

Fikret ÇAKIR

Program Müdürü

Serkan GÜZEL

Spor Müdürü

Özhan YILDIZ

İletilişim Koordinatörü

Okan ÇETİNDAĞ

ANKARA

Ankara Haber MüdürüSami Dadağlıoğlu

https://www.akittv.com.tr/iletisim

Akit Haberİletişim

MERKEZ

AKİT TELEVİZYON VE RADYO A.Ş.

Halkalı Merkez Mah. Dereboyu Cad. No:65/6
Küçükçekmece / İstanbul

Tel:(212) 395 12 71
Fax: (212) 696 86 56

Mail: [email protected]
Mail: [email protected]

ANKARA TEMSİLCİLİĞİ

Balgat Mah. Mevlana Bulvarı. Yelken Plaza. No:139/A
Çankaya / ANKARA

Tel:(312) 474 03 80
Fax: (312) 474 03 84

Editör: Haber Merkezi