[18:22, 16.7.2019] Dılek: Geçtiğimiz hafta Tire Kent Müzesinde yapılan envanter sayımı sırasında müzede bulunan kayıtsız tarihi eserler ile ilgili soruşturma başlatılmış ve Müze Müdürü Edip Adanalı görevden alınmıştı. Envanter çalışmalarının sürdüğü Kent Müzesinde dün Müdürün çekmecesinde pek çok tarihi eser bulundu.

Tire Belediyesi yaşanan süreç ile ilgili yazılı basın açıklamasında bulundu. İşte o basın açıklaması,

“Tire Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı olağan toplantısında 25.06.2019 tarihli ve 189 sayılı Tire Kent Arşivi Merkezi’nin  (TİKAM) kurulması ile ilgili tezkere görüşülmüş ve 166 numaralı meclis kararıyla belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne havale edilmiştir.

 İş bu havale sonrasında TİKAM’ın, Tire Kent Müzesi tarafından ‘’Kent Arşiv ve Belleği’’ olarak kullanılan odada  (Seha Gidel Sinema Salonu arka kısmında kalan alan) kurulması kararı alınmıştır. Çalışmalarına başlamak üzere Kent Arşivi ve Belleği odasına giden Belediyemiz Kültür ve Sosyal Müdürümüze ve müdürlük personeline odanın kilitli olduğu, Tire Kent Müzesi Müdürü Edip Adanalı’nın izinde olduğu ve izinden dönmeden odanın açılmaması talimatı verildiği sözlü olarak tebliğ edilmiştir. Başkanlık makamının emri üzerine, bahsi geçen odaya giren belediyemiz personelleri tarafından 11.07.2019 tarihinde yapılan incelemelerde;

-M.Ö 2 Yüzyıla ait Amfora (Zeytinyağı ve Şarap taşımada kullanılan), Roma dönemine ait krem kabı, Roma dönemine ait yağ kandilinin yer aldığı 23 parça bulunmuştur. 

Tarihi nitelik taşıyan bu eserlerin manevi değeri çok büyük olmakla birlikte T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tarihi eserler genelgesi nedeniyle maddi değeri açıklanamamaktadır.

 Bulunan tarihi eserler sonrasında ivedilikle Tire İlçe Emniyeti Müdürlüğü ve Tire Arkeoloji Müzesi yetkililerine bilgi verilmiştir. Bulunan tarihi eserler tutanakla teslim edilmiştir. Olayla ilgili soruşturma açılması sonrasında Tire Kent Müzesi Müdürü görevden alınarak yerine Arkeolog Gülşen Bilici atanmıştır.

ESKİ MÜDÜRÜN MASASINDA YAPILAN İNCELEMELERDE TARİHİ ESERLER BULUNDU

Başkanlık makamının oluru ile 15.07.2019 tarihinde eski müdürün kullandığı masa, etajer ve çekmecelerde incelemelerde bulunulmuştur. Baştan sona kamera kaydı tutulan arama işlemlerinde;
Belediyemiz Güvenlik Müdürü, iki adet güvenlik görevlisi, Müze Müdürü ve üç adet müze personeli görev yapmışlardır.

Yapılan arama ve inceleme işlemlerinden sonra;
-Roma Dönemine ait 119 adet sikke, Bronz Bilezik, Kemer Tokası, Yüksük, 2 adet Bronz Yüzük, Mühür, Bronz Haç, Ağırsak
Ayrıca idari odada Roma Dönemine ait insan başı heykeli bulunmuştur.

Bulunan tarihi eserler tutanaklarla birlikte Tire Arkeoloji Müzesi yetkililerine teslim edilmiş ve emniyet güçlerine de bilgi verilmiştir. Her iki olay ile ilgili idari ve adli soruşturma açılmıştır.
Son günlerde sosyal medyada dolaşan bilgi kirliliği ve kamuoyunda yaratılmaya çalışan algı karşısında bu basın açıklaması yayımlanmaktadır.

29 Güvenlik Kamera Kaydı

Yukarıda belirttiğimiz üzere yapılan tüm işlemler kamera ile kaydedilmiş olup, araştırma ve incelemelerde görev yapan belediye ve kamu çalışanlarının ortak imzalarıyla tutanak tutulmuştur. Ayrıca Tire Kent Müzesi’nde merdiven, koridor, idari oda, giriş, çıkış kapıları, müze çevresi, otopark alanlarının görüntülendiği ve 24 saat görüntü kaydı yapılan 29 adet güvenlik kamerası bulunmaktadır. Bazı kişi ya da kişilerce vatandaşlarımız yanıltmak adına yapılan ‘’Eserler kasıtlı olarak başkaları tarafından konulmuştur.’’ şeklindeki algı operasyonları da 29 adet güvenlik kamerasını varlığıyla boşa çıkmıştır. Kamuoyuna önemle duyurulur.”

Editör: Haber Merkezi