HABER: SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

Ödemiş İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından yayınlanan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi.

Motosiklet Kullanıcıları

Dünyada ve ülkemizde meydana gelen kazalarının yüzde 49’unu yayalar ile bisiklet ve motosiklet sürücülerinin karıştığı kazalar oluşturmakta, çoğu ölümle sonuçlanan bu kazalarda, hayatı sonlananların büyük kısmının trafik kurallarına uymadıkları ve gerekli ekipmanları kullanmadıkları görülmektedir. Ülkemizde her yıl binlerce trafik kazası meydana gelmekte, kazalarda vatandaşlarımız hayatını kaybetmekte ve yaralanmaktadır. Dünyada ve ülkemizde trafik kazalarının önemli bir kısmına da motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisiklet kazaları oluşturmaktadır.

“2018 yılı içerisinde meydana gelen 183 kazanın 138’ini motosiklet, motorlu bisiklet, elektrikli bisiklet ve bisiklet kazaları oluşturmaktadır”

İlçemizde bugün itibariyle 66000 tescilli aracın yaklaşık yarısın motorlu bisiklet, motosiklet ve elektrikli bisikletler oluşturmaktadır. Nitekim ilçemizde 2018 yılı içerisinde meydana gelen 183 kazanın 138’ini motosiklet, motorlu bisiklet, elektrikli bisiklet ve bisiklet kazaları oluşturmaktadır. Sürücü veya beraberinde seyahat ettiği kişi dış etkenlerle birebir karşı karşıya kalma durumundadır. Bu durumda da en küçük bir hata ya da dikkatsizlik çok kötü sonuçları da beraberinde getirebilmektedir. Vatandaşlarımızın motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisiklet kullanımında güvenlik kurallarına riayet etmeleri kazalarda yaralanma riskinin en asgari seviyeye indirilmesi açısında hayati öneme sahiptir. Sürücülerimizin, beraberinde seyahat ettiği kişinin başta kask olmak üzere gerekli ekipmanla trafiğe çıkmaları gerekir. Kask kullanımı muhtemel bir küçük kazada bile büyük yaralanmaların önünü geçer.

Ölüm ve ciddi yaralanmaların en önemli nedenlerinden biri kafa yaralanmalarıdır. Çünkü kask kullanılmaması durumunda kafatasının kırılması, yüz veya çene yaralanmaları kazalarda olması muhtemel durumlardandır. Koruyucu başlıklar sert dış yapılarıyla darbeleri emer ve dağıtır, ciddi kafa yaralanmalarını önler, nesnelerin doğrudan kafayla temasını engeller ve yaralanma riskinin de en aza indirilmesinde etkili olur.  Bununla birlikte koruma başlıklarının etkili olması için belirli standartlara göre üretilmiş olması gereklidir. Trafikte sürücünün güvenliğini sağlayan ve ölüm riskini en az indiren koruma başlığı, gözlük gibi koruyucu ekipmanlar mutlaka kullanılmalıdır.

Traktör Kullanıcıları         

Özellikle tarımsal faaliyetlerin yürütüldüğü bölgemizde gerek traktörün karayolunda kullanımı gerekse tarım işletmeleri içerisinde çalıştırılmaları sırasında birçok ölümlü, yaralanmalı ve iş göremezliğe neden olan kazalar meydana gelmektedir. Bu kazalar özellikle hasat mevsiminin yoğun olduğu zamanlarda en üst seviyesine ulaşmaktadır. Kazaların önlenmesi açısından, traktörün kurallara uygun kullanılması, işletme içinde doğru çalıştırma tekniklerinin bilinmesi ve özellikle kaza yerinde ilkyardım önlemlerinin alınması önem kazanmaktadır.

Karayolunda kazaların büyük bir çoğunluğu, traktör ve traktöre bağlı tarım araçlarının karayolunda kullanılırken trafik kurallarına gereken özen ve hassasiyetin gösterilmemesi, işletme içi kazaların büyük çoğunluğu ise traktör ve tarım alet makinalarının imalatçısının önerileri dışında, güvenlik kurallarına uyulmadan ayarsız ve bakımsız kullanılmasından kaynaklanmaktadır.

“Emniyet Müdürlüğü olarak trafik güvenliği açısından gerekli çalışmalar ışığında tedbirlerimiz çoğaltılmıştır”

Son dönemde dünyadaki trafik yoğunluğu göz önüne alındığında, trafikte yaşanan can ve mal kayıplarının önlenebilmesi amacıyla, kuralların gözetleyicisi ve denetleyicisi birimler gerekli tedbirleri hat safhada almaya başlamışlardır. Bununla beraber Ödemiş ilçemizde de İlçe Emniyet Müdürlüğü olarak trafik güvenliği açısından gerekli çalışmalar ışığında tedbirlerimiz çoğaltılmıştır. Halkımızın kurallar çerçevesinde hareket etmelerini sağlamak ve bu kurallara uymadıkları takdirde başta kendi can güvenlikleri olmak üzere diğer vatandaşlarımızın da can güvenliğini korumak amacıyla, gerekli denetimlerimizin personelimizin özenli ve titiz çalışmaları ile birlikte artarak devam edeceğini ve en üst seviyede uygulanacağını, bununla birlikte yine trafikte yüksek sesle müzik yayını yaparak vatandaşlarımızın rahat ve huzurunu bozacak şekilde araç kullanan sürücülere de kanunun gerektirdiği cezaların uygulanacağını kamuoyuna duyururuz.

Yukarıda belirtilen tüm hususlar çerçevesinde vatandaşlarımızdan trafik kurallarına daha dikkatli ve duyarlı riayet etmelerini, annelerin, babaların gözyaşı dökmeden, insanlarımızın yakınlarını kaybetmeden mutlu ve huzurlu günler geçirmelerini temenni ederiz” denildi.

Editör: Haber Merkezi