Yaratılmışların en şereflisi, en mükemmeli ve en güzeli insandır. Bütün yaratılmışların en mükemmeli olan insan, dünyaya başıboş gönderilmemiştir. Kendine akıl gibi çok önemli bir nimet verilen, düşünme, değerlendirme, iyiyi, güzeli, doğruyu bulabilecek yeteneğe sahip olan insanın, birçok görevleri vardır. Bu görevler, genel olarak Allah'a karşı görevler, Allah'ın yarattıklarına karşı görevler diye ikiye ayrılabilir.
İnsanın, Allah'a karşı görevleri, Allah'ın varlığını ve birliğini her türlü şüpheden uzak olarak kabul etmek, emirlerini yerine getirmek, yasakladığı şeylerden uzaklaşmaktır. Yaratılmışlara karşı görevleri ise, insanın kendi şahsına, anne ve babasına, eşine ve çocuklarına, komşularına ve çevresine, vatanına, milletine, bütün insanlığa ve canlılara karşı diye sıralamak mümkündür.
İnsanın sorumluluklarının hepsi önemlidir. Ama bunlardan Allah'a karşı olan sorumluluklar ile anne ve babaya karşı olan sorumluluk ayrı bir önem arz etmektedir.

Allah, insanın da bütün kainatın da yaratıcısıdır. Anne ve baba ise insanın dünyaya gelmesinin sebebidirler. Canlılar arasında insanın ayrı bir özelliği vardır. İnsan hayatını devam ettirebilmek için en tabiî ihtiyaçlarını bile tek başına göremez. Belli bir süre başkasının bakımına, himayesine ve şefkatine muhtaçtır.


Bu çocuğa en iyi bakacak, her türlü olumsuzluklara karşı kendi hayatını bile tehlikeye atarak, onu koruyacak ve himaye edecek olan ise anne ve babadır.

O anne, baba ki, çocuklarının doğumundan itibaren çocukları için birçok sıkıntılara katlanırlar. Sevgi ve şefkat duyguları ile onları her türlü tehlikelerden, dert ve sıkıntılardan korumaya çalışırlar. Onların büyümeleri ve adam olmaları için çalışır, didinirler.

Gerektiğinde yemez yedirirler, giymez giydirirler. Hastalıklarında huzursuz ve mutsuz olurlar. Sağlıklı zamanlarında ise, neşe ve sevinçleri sonsuz olur.

Dinimiz, anne-babanın çocukları için katlandığı sıkıntılara, çektiği çilelere karşılık onları mükafatlandırmış, Allah'ın rızasını kazanabilmek için öncelikle anne-babanın rızasının kazanılmasını emretmiştir. Ana-babanın rızasını kazanmak, gönüllerini hoş tutmak, onlara hizmet etmekle, öğütlerini dinlemekle, onlara saygılı davranmakla, emirlerini yerine getirmekle, onları üzmemekle, incitmemekle mümkün olur.

Bu konuda; Yüce Allah Kur'an-ı Kerim'de: "Rabbin, kendisinden başkasına kulluk etmeyin, Ana-babaya iyilik edin diye emretti. Eğer onlardan biri veya her ikisi senin yanında iken ihtiyarlayacak olursa, onlara karşı "öf” bile deme, onları azarlama, onlara güzel ve tatlı söz söyle" buyurmaktadır.


Görüldüğü üzere dinimiz, ana-babayı üzmek, incitmek, şöyle dursun, yüzlerine karşı "Öf bile demeyi yasaklamış, onlara son derece saygılı olmayı, hoşgörülü davranmayı, onları gerçekten sevmeyi emretmiştir.

Anne sevgisi, sevgilerin en yücesidir. Anne, bağlılığın fedakârlığın cömertliğin, karşılık beklemeden vermenin ve sevmenin sembolüdür. Anne ilâhî rahmete benzer, hep verir, fakat karşılık almaz.

Yüce dinimiz, anneye ve anne sevgisine özel bir yer vermiş, cenneti annelerin ayakları altına sermiş, vaktinde kılınan namazdan sonra en sevimli işin anneye iyilik etmek olduğunu, Allah'ın rızasını kazanmanın, cennete ulaşmanın en kestirme yolunun anneye hizmetten ve anneyi gereği gibi sevmekten geçtiğini bildirmiştir.


Bilindiği gibi mayıs ayının ikinci Pazar günü yıllardan beri Anneler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu sene ise 13 Mayıs Pazar günü anneler günüdür. Bu gün münasebeti ile kutlama programları yapmak, onları öven yazılar yazmak, şiirler okumak, paneller, konferanslar düzenlemek, annelerimizi hatırlamak, onları ziyaret edip ellerini öpüp dualarını almak çok güzeldir. Ancak, anneler, senenin belli bir gününde sevilip, diğer zamanlarda ihmal edilecek değersiz varlıklar değildir.


Ana-babalarımız bize darılsalar da, kırıcı ve acı sözler söyleseler de, onlara daima güler yüz göster-meli, hoşgörülü olmalıyız. Onlardan hiç bir zaman ve hiçbir yerde şikayet etmemeliyiz. Ana-babalarımızı her zaman ve her yerde sevmeliyiz.


-Ne mutlu, annelerini her gün sevenlere ve onları her zaman hatırlayanlara,

-Ne mutlu, annelerine en güzel şekilde hizmet edebilenlere,
-Ne mutlu annelerinin hayır dualarını alıp, dünya ve âhiret mutluluğuna erebilenlere.
Tüm YEREL GÜÇ okuyucularımın ve sevgili Ödemiş’ lilerin Anneler gününü kutluyor, sevilesi tüm analar adına annemi rahmetle ve minnetle anıyorum.. Vefat eden tüm annelerin ruhları şad olsun.