İnsan sağlığı üzerine sayısız yararları bulunan ve her bebek için vazgeçilmez hak olan anne sütü ile beslenme, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de henüz yeterli düzeye ulaşmamıştır. Emzirmenin zamanında başlatılmaması, erken dönemde başlanan sıvı ve katı besinler, emzirmenin erken dönemde sonlandırılması, ek gıdalara zamanında geçilmemesi günümüzde sorun olmaya devam etmektedir. Anne sütünü her bebeğe ulaştırmak, doğru emzirme tekniklerini öğretmek, emzirmeyi yaygınlaştırmak ve iki yaşından küçüklerde anne sütünün alımını sağlamak her sağlık çalışanının görevi olmalıdır.

Günümüzde ilk altı ay boyunca sadece anne sütü verilmesi önerilmekte ve iki yaşına kadar bebeğin emzirmesinin uygun olduğu görüşü kabul edilmektedir. Anne sütünün ve emzirmenin sayısız faydaları vardır. Bebeklerde hastalık sıklığı ve ölüm oranları ile emziren annelerde yumurtalık, rahim ve meme kanserleri daha az görülmektedir. Aynı zamanda anne sütü yeterli alan bebeklerde erişkin dönemde kanser, diyabet, süreğen barsak hastalıkları, obezite gibi rahatsızlıklar daha az görülmektedir. Bebeğe hem emzirme döneminde hem de ileriki yaşantısında bu kadar önemli olan anne sütünü sağlayan ve bebeğine müthiş özveri gösteren annelerimizi de anlamak ve onlara destek olmak bir o kadar da önemlidir. Süt verme döneminde annelerimizin neler hissettikleri, kaygıları, emzirme konusunda özgüven eksikliği duymaları gibi konularda onlara yeterli destek sağlamalıyız. Özellikle ilk kez bebek sahibi olan annelerimizin bebek bakımı ve emzirme konusundaki tecrübesizlikleri profesyonel kişiler tarafından yapılan eğitim ile aşılabilir. Konuşarak cesaretlendirmeliyiz. Onları kesinlikle yargılamamalıyız. “Onun bakış açısından” annelerimizi anlamalıyız. Doğumdan sonraki ilk haftalarda anneler “hüzün dönemi” yaşarlar. Dış etmenlere çok duyarlıdırlar. Baskılara direnç gösteremezler. Bu durumlar annenin sütünün yeterli olmasını engellemektedir. Bu nedenle anneye özgüven kazandırmak, kendisini iyi hissetmesini sağlamak ideal emzirmenin devamı için çok önemlidir. Annenin her açıdan rahat olması, bebeği ile emzirmenin sorunsuz olmasını sağlar. Bu da güven duygusunu ve duygusal bağlanmayı geliştirir.

Bebeklerimizin sağlıklı olması ve yeterli anne sütü alabilmeleri için annelerimize de hem bedenen hem de ruhen sağlıklı yaşam diliyorum. Sevgilerimle…