2014 yerel seçimlerine yaklaştıkça, siyaset kazanı kaynamaya başladı. Ortalık süt liman gibi görünse de kulislerde mevcut başkanlar değerlendirilirken yeni adayların üzerinde durulup isimler belirlenmeye başladı bile. Küçük Menderes Havzası olarak en heyecanlı ve çekişmeli bir yerel seçim olacağı şimdiden ortada.

CHP’de genel merkezin rüzgârı ilçe teşkilatlar da hareketlenmeye başladı. Kılıçdaroğlu seçim stratejileri ile ilgili olarak mevcut başkanların ve başkan adaylarının birebir sokaktaki vatandaşla görüşeceğini gerekirse kapılarını birkaç kez çalacaklarını aktardı. İzmir’de kimsenin başkanlık için heveslenmemesini aktaran Kılıçdaroğlu İzmir’de Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile yola devam edileceğini açıkladı.

Kocaoğlu'nun yerinin garanti olduğunu ancak bazı ilçe belediyelerinde değişikliğe gidileceği başarılı olanların ise tekrar aday gösterileceğini belirtti. Hal böyle olunca kimin kalacağı kimin gideceği kulislerde konuşulmaya başlandı.
İzmir’in tek Ak Partili Belediyesine sahip olan Bayındır’da CHP iktidarını tekrar yakalayabilmek için CHP İlçe Başkanı Tamer Yanık’ın halkla iç içe olması ve sürekli ziyaretlerde bulunup yaşanan sorunları tespit edip çözüm arayışı içerisinde olması gözlerden kaçmıyor. Referandum çalışmalarında Bayındır tarihinde CHP’yi ilk kez 1. Parti yapmayı başaran ilçe başkanı oldu. Ayrıca belediye meclis üyesi olan ve CHP’den Belediye başkan adaylığı konusunda Tamer Yanık’ın aday gösterilme olasılığının yüksek olduğu telaffuz edilirken, Belediye Başkan Aday Adaylığı noktasında hareketli günler geçiren CHP’de kulislerde bazı isimlerde konuşulmaya başladı. Özellikle Aziz Kocaoğlu’nun Bayındır için sürpriz bir adayımız var demesi bu sürpriz adayın kim olduğu yönünde kafalarda soru işareti bıraktı. Kulislerde konuşulan isimler içerisinde Bayındır Çiçekçiler Kooperatif Başkanı Ersoy Sümerkan, kooperatifçilik alanında yapmış olduğu çalışmalar ve girişimleri göz önünde bulundurulduğunda CHP de aday gösterilmesi gereken adaylardan biri olarak görülüyor. Konuşulan bir diğer isim ise işadamı Ruhi Akşan, uzun süredir belediye meclis üyesi olması sebebi ile bir grup partili tarafından aday olması istenmektedir. Bu seçimlerde yenilginin hırsı ile çalışmalarına köylerde ve şehir merkezinde diğer partilerden önce çalışmalara başlayan CHP kaybedilen belediyeyi almak için çaba gösteriyor.

2009 seçimlerinde kıl payı belediyeyi kazanan Ak Parti’nin 2014 seçimlerinde mevcut belediye bakanı Kertiş’i tekrar aday mı gösterecek yoksa yeni bir aday ile meydanlara çıkacağı kesinlik kazanmış değil. Kulislerde Kertiş’in tavır ve davranışları ile hem birlikte yola çıktığı kişilerle hem de halkla olan diyaloglarında ki problemler, özellikle ben yaptım oldu politikası ile hareket etmesinden duyulan rahatsızlıktan dolayı Ak Parti’de kan kaybına sebep olabileceği gösteriyor. Bu nedenle Ak Parti’nin İzmir’i kazanmak isterken kazanılmış bir ilçeyi kaybetme riskine girip girmeyeceği de ayrı bir soru işareti oluşturuyor. Ak Parti kulislerinde mevcut ilçe başkanı Nejdet Yılmaz’ın adaylığı en fazla dillendirilenlerden. Hem ilçe başkanı hem de muhtar olması sebebiyle ilçe merkezi özellikle köylerde etkinliği ağır olan bir kişi olarak nitelendirilirken Ak Parti’nin 2014 seçimlerinde aday olarak değerlendirmesi gereken güçlü isimler arasında yer aldığı konuşuluyor.

Ak Parti’den mevcut başkan Kertiş’in aday olması ile bazı gruplaşmaların oluşacağı ve bu ekibin MHP’ye destek vereceği yönünde yorumlarda yapılmakta. MHP kulislerinde, belediye başkan yardımcılığı yapmış ve son dönemde belediye başkanı ile aralarında hukuk mücadelesi olan Zekeriya Çabuk’un belediye başkanlığında adı geçen güçlü isimlerden biri. Ayrıca Bayındır’da  Osman Kadan, eski ilçe başkanı Hüseyin Karakaya’nın kardeşi olan öğretmen Orhan Karaya’nın da ismi MHP’den aday olması da konuşulan isimler arasında.

Genel bir değerlendirme yapıldığında Ak Parti mevcut belediye başkanı Mehmet Kertiş ile yola devam ettiğinde yaşanacak olan bölünmelerle MHP’nin adayının etkisine göre alacak olduğu oy oranında düşüş yaşayacağı görünüyor. CHP adayı mevcut ilçe başkanı ve teşkilatın çalışmaları ile yıpranma payının da düşük olmasının da etkisi ile şimdiden seçime güçlü olarak girdiğinin göstergesidir.