Geçtiğimiz günlerde, Kiraz ve Ödemiş’te görülen Halk arasındaki adıyla sığır çiçeği yani yumrulu deri hastalığıyla ilgili olarak  İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yazılı basın açıklaması yayınlandı.

 İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri LSD’nin insanlara bulaşmayan bir hastalık olduğunu vurgulayarak bu konuda üretici ve tüketicileri bilgilendirdi.  Ödemiş ve Kiraz ilçelerinde İlçe kaymakamları, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, muhtarlar, teknik elemanlar ve üreticilerin katıldığı toplantılarda açıklama yapan Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdür Ayşe Şener Denizli, hastalık ve İzmir’deki durumu hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

 Denizli, hastalığın insanlara bulaşmadığını vurgulayarak yayılmanın sineklerle meydana geldiğini belirtti.Hasta hayvanların kesinlikle imha edilerek tazminatının %100 olarak ödendiğini ifade eden Denizli, hastalıktan şüphe duyulması halinde İlçe Müdürlüklerine en kısa sürede haber verilmesi gerektiğini önemle hatırlattı. Denizli, hasta hayvanların herhangi bir şekilde kesilerek satışa arz edilmesinin mümkün olmadığını belirten Şener ; “Zaten tazminatı ödendiği için üreticilerimiz hayvanlarını mezbahaya götürmez. Mezbahalarda görevli veteriner hekimlerimiz de bu hayvanların kesimine izin vermez”

 Hastalıktan korunmak için yapılması gerekenleri üreticilere anlatan Şener ; “Hastalık görülen yerlerde alınan karantina ve kordon tedbirleri devam ediyor. Hastalığın önlenmesinde aşılamanın önemi çok büyük. Yetiştiricilerimiz bu konuda duyarlı olmalı. Tüm vatandaşlarımız da tereddütte düştüklerinde İl ve İlçe Müdürlüklerimizi arayarak bilgi alabilirler.” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi